2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar az első öt között a környezettudatos könyvtárak nemzetközi versenyén

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár első magyarként pályázott idén az IFLA Zöld Könyvtár Díjra.

Az IFLA (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése) az intézmények és az olvasók érdekképviselete mellett foglalkozik a könyvtárak fenntarthatósággal összefüggő fejlesztéseivel, szolgáltatásaival, erőforrásaival, a környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával, és emellett a könyvtárosok és felhasználók környezettudatos szemléletének növelésével is.

A szervezet összeállított egy olyan ellenőrző listát, amely a lehetőségek számbavételével segít a környezettudatos könyvtári feladatok áttekintésében, így komoly segítség lehet egy új szemlélet kialakításában és fenntartásában.

Zöld olvasóterem a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban Fotó: www.jamk.hu

Az anyagot Pegán Anita fordította magyarra, aki már évek óta elkötelezetten dolgozik és publikál a zöld könyvtári elvek meghonosodása érdekében. Erre ösztönöz a Zöld Könyvtár Díj is, amelyet 2018-ban harmadik alkalommal került meghirdetésre.

Idén a világ minden tájáról 32 pályázó mérettetett meg – a József Attila Megyei és Városi Könyvtár a nyertest követő öt befutó között végzett Románia, Horvátország, Irán és Kenya mellett.

Ez a helyezés nemcsak a megyei könyvtár és Tatabánya, hanem Magyarország számára is rendkívüli elismerést jelent. 2018-ban egy szivacsvárosban, Foshanban (Gunangdong tartomány, Kína) működő könyvtár lett ez első helyezett.

A megyei könyvtár a közművelődési könyvtárak között elsőként kötelezte el magát a környezettudatosság mellett, és vált modellértékűvé az évek során. Bár külsőleg (még) nem rendelkezik a szemléletet támogató adottságokkal, de ahogy küldetésnyilatkozatában összegzi: „az ökológiai gondolkodást, a környezettudatosság terjesztését, az erre való szemléletformáló nevelést, programok szervezését, a környezeti információk kiemelt gyűjtését és az ezekből való szolgáltatást” kiemelt feladatának tekinti.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár sokrétű környezettudatos tevékenységéről az mke.info.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Klímatudatos kalandokra hívja a gyerekeket a Cartoon Network Edukációs kampány indult a méhekért Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: mke.info.hu
Vissza
Hírfolyam