2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fiatal magyar tehetség, Novák Blanka képviselte hazánkat a Nobel-héten

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Novák Blanka képviselte hazánkat a 2018. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminaron, és az azt lezáró Nobel-díj-kiosztási ceremónián és banketten. Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem diákja.
 

A Nobel Alapítvány támogatásával 1976 óta megrendezett esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 25, 18–24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok 1300 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat,

majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal. Ezután részt vehettek az idei Nobel-díjasok előadásain, és látogatást tehettek a Xylem Water Solutions AB cég svéd gyárában.

A Nobel Múzeumban 4-5 fős csapatokba rendeződve vitaestet tartottak a géntechnológia témakörében, a versenyt idén Blankáék csapata nyerte meg.

Novák Blanka Stockholmban Fotó: profitline.hu

A hét során két résztvevőt, az Ausztráliából érkező Han Wangot és a Magyarországot képviselő Novák Blankát választották a svéd középiskolásoknak készülő, tudományokat népszerűsítő film főszereplőjének.

A fiatalok december 9-én állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjas tudósokkal, másnap pedig részt vehettek a díjátadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Blankának a rendezvényének való részvételét a MATEHETSZ támogatta.

Novák Blankát a biológia és a kémia érdekli, egyetemi tanár szeretne lenni, amit a kutatással párosítana, mert célja, hogy az akkorra megszerzett tudást és tapasztalatot átadja a következő generációnak. 

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam