2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokat tanulhatunk az alumíniumdobozok sorsából

Az „Egy aludoboz élete” című interaktív szemléltető és ismeretterjesztő játék segít a gyerekeknek megérteni a természet és az ember kapcsolatát, a környezettudatosság szerepét, és felkészíti őket arra, hogy fogyasztóként felelős döntéseket hozzanak.

A modern ember egyre távolodik a természettől, nem érzi, hogy annak része, hogy alapvető létfeltételei, életminősége függ tőle. Ezért sokszor hoz olyan döntéseket, melyek felborítják a természetes körfolyamatokat, vagy nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyek segítenének azok visszaállításában.

Ezen változtathatunk azzal, ha a felnövekvő nemzedéket segítjük a természet értékeinek, szépségének felismerésében, és tudatosítjuk azok megőrzésének fontosságát. Az információ átadását és befogadását is könnyebbé teszi, ha érzékletes példákon keresztül mutatjuk be, hogy mindennapi életvitelünk egyszerű lépései, mint például egy megvásárolt alumíniumdoboz újrahasznosítása, milyen kapcsolatban állnak egy szeretett állat élőhelyével.

Ehhez szolgálhat eszközként a NaturREcycle – Egy aludoboz élete című játék, amely vizuálisan, saját élményen keresztül, rendszerbe foglalva mutatja meg mindezt. A játék egy alumíniumdoboz életciklusának ábrázolásával tudatosítja a zárt és nyitott anyag-körforgás közötti különbséget a természet szempontjából, az egyéni felelősségre is felhívva a figyelmet.

Az állomások bejárása során a résztvevők maguk fedezik fel az ok-okozati összefüggéseket, a természet és az ember kapcsolatát, valamint hétköznapi döntéseik környezeti hatásait.

A játék természetesen kitér a tudatos vásárlásra is, amellyel a hulladék keletkezése megelőzhető.

A NatuREcycle, Egy aludoboz élete című játékot jó szívvel ajánljuk felső tagozatos és középiskolás diákokkal foglalkozó, a tapasztalati tanulást és együttműködést támogató élménypedagógia módszereire nyitott tanárok, csoportvezetők számára.

A NatuREcycle oktatási projekt a 2013-ban megvalósított „Passzold a dobozt!”  kezdeményezés folytatásaként jött létre az Alcoa Alapítvány támogatásával.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: hulladekboltermek.hu
Vissza
Hírfolyam