2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A győri egyetemisták a madarakkal ünneplik a karácsonyt

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának udvarán a fák-bokrok az adventi időszakban nem fénylő, és nem is harsány, de gondoskodó „karácsonyfákká” válnak, a természetbe olvadó, hasznos díszekkel: madárkalácsokkal.

Az Apáczai kart az iskolakerttel, erdei iskolával egész évben átszövi az ökotudatos szemlélet. Télvíz idején pedig a Madárkarácsony program részeként a madáretetés gyakorlati mozzanataival, tudnivalóival ismertetik meg a hallgatóikat – számolt be a Kisalföld.

Dr. Halbritter András, Kövecsesné dr. Gősi Viktória és Lampert Bálint fogja össze oktatóként az ökotudatosságra nevelő képzési formákat a karon, több tantárgyon keresztül, mint például a környezetvédelem-fenntarthatóság, a környezetismeret tantárgypedagógia vagy az erdei iskola módszertan.

A madárkarácsony alkalmával a fogékony pedagógusjelöltek megtanulhatták, mire alapozhatnak majd, ha a madáretetés rejtelmeibe szeretnék bevezetni a kisdiákokat az általános iskolákban.

A madáretetés azon túl, hogy a természet felé orientálja a gyerekeket, sok mindenre megtanítja őket. Felelősségre, rendszeressége, gondoskodásra, ráadásul aki odafigyel a madarakra, az a saját közösségének tagjaival szemben is empatikusabbá válik, nyitottabban fordul a társai, családja felé.

A madárkalács olvasztott marhafaggyúból és különféle olajos magvakból készül Fotó: geograph.org.uk

A madárkarácsony foglalkozás három témakört ölelt át. A madáretetés mellett a fészkelés elősegítését, vagyis a madárodúk készítésének és kihelyezésének praktikáját, valamint az éves madárvédelmi tevékenységet is bemutatták a hallgatóknak, akik majd továbbadhatják a kisdiákoknak az iskolában, ők pedig bevonhatják otthon a szüleiket. 

Neked ajánljuk
Súlyos kérdések gyerekbarát megközelítésben – ez a Föld iskolája Faültetéssel kezdődtek az erdei vándortáborok Mesél a természet – Mesélve oktató természetfilm kicsiknek (videóval) Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam