2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Debreceni iskolások „tonnaszám” védik a jövőt

Európai uniós elvárás és jogszabályi kötelezettség is a háztartásokban keletkező elhasználódott elektronikus berendezések elkülönített gyűjtése. Ebben a szellemben hirdette meg 2018-ban E+E hulladékgyűjtő versenyét az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. is.

A Debreceni Tankerülethez tartozó iskolák közel fele ökoiskola, amelyek kiemelt fontosságú célként kezelik a környezeti nevelést – hangsúlyozta Karika Rozália, a Klebelsberg Központ Debreceni Tankerületi Központjának kabinetvezetője. 

Dr. Czifra Ildikó, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola igazgatója azt hangsúlyozta, ahhoz, hogy a legkisebb létszámú intézményként 9140 kilogramm elektronikai hulladékot összegyűjtve a legjobb eredményt tudják elérni, egy valóban környezettudatos csapatra volt szükség:

„A gyerekek, a szülők és a pedagógusok megérezték, hogy a környezetvédelem nemcsak hangzatos jelszavakból, hanem hasznos, ökotudatos munkából kell hogy álljon.”

Az elektronikai hulladékok elkülönített gyűjtése lehetővé teszi, hogy a lakosság által szelektíven leadott eszközöket szakszerűen újrahasznosítsák környezetünk védelme és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében Fotó: Gertrud K./Visualhunt

A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola 7360 kilogramm elektronikai hulladék összegyűjtésével a második helyen végzett. A Szoboszlói Úti Általános Iskola 3140 kilogramm hulladékot gyűjtött, ezáltal 423 háztartásban és vonzáskörzetében több mint 4 ezer ember környezettudatosságát fejleszthették.

Az általános iskolás tanulók szemléletformálását célzó versenyt az NI Hungary Kft. évek óta támogatja, mivel az amerikai cég prioritásként kezeli a környezetvédelmet.

2017-hez képest a részt vevő iskolák létszáma tavaly 50 százalékkal nőtt, a begyűjtött elektronikai és elektromos hulladék mennyisége pedig megduplázódott, és meghaladta a 30 tonnát

– hangsúlyozta dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője, aki fontos társadalmi célkitűzésének tartja, hogy a gyerekek minél hamarabb megértsék a környezetvédelem jelentőségét.

Neked ajánljuk
Ahol kütyüink elfeledve hevernek – és mérgeznek Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet A füstköd miatt bezárták az iskolákat Újdelhiben Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Cukorbeteg gyerekek és felnőttek száma Magyarországon (2003-2017)
Tovább a forrásra: civishir.hu
Vissza
Hírfolyam