2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állatkert és oktatás

A Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Várában november 22–24. között a fenntarthatóságra nevelés állt a középpontban. Az ország minden tájáról érkeztek állatkertészek és pedagógusok a magyar Állatkertek Szövetségének zoopedagógiai konferenciájára. 

A magyar állatkertek évente mintegy 3,5-4 millió látogatót fogadnak. „Sokszor megkapjuk, hogy könnyű nekünk, mert az állatokkal mindent el lehet adni. És ez valóban így is van” – fogalmazott köszöntőjében Sándor István, az állatkert ismeretterjesztési vezetője. 

Az állatkert ideális nem formális oktatási helyszín, hiszen a gyerekek csillogó szemmel, információra és tudásra éhesen érkeznek.

„Követni kell a gyerek érdeklődését” – hangsúlyozta Csépe Valéria agykutató és pszichológus professzor, az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét előkészítő Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport szakmai vezetője. „Ennek ellenére sikerült mára egy érzelem- és élménymentes iskolát kialakítanunk. Végigrohanunk az anyagon, épp mint az a szülő, amelyik végighúzza a gyermekét az állatkerten, mert az összes állatot meg kell nézni. Így végül semmit sem lesz idő igazán megtapasztalni” – mutatott rá a professzor asszony. 

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Pedig „az élővilág nem tantárgy! Az ahhoz való viszonyulás egy gondolkodásmód, ami ma hiányzik az iskolából.”

A fenntarthatóság most bekerül a Natba. „Természetesen mellé kell majd rendelni a módszertant és a nem formális oktatási lehetőségeket, hogy az elveket érvekkel, igazi tartalommal töltsük meg” – tette hozzá Csépe Valéria.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója szerint „az állatkertek csodálatos helyek, ahol ráadásul családok töltenek együtt időt”. Így több generációt is meg lehet szólítani – márpedig ha arra gondolunk, hogy már az elmúlt évtizedekben is milyen sokat beszéltünk a fenntarthatóságról, és ennek ellenére mit tettünk a bolygónkkal, nem férhet kétség hozzá, hogy új irányokra és lendületre van szükség a fenntarthatóságra nevelés területén is.

Neked ajánljuk
Zoopedagógiai sorozatot indított a világhálón a Szegedi Vadaspark Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? A debreceni állatkertet segíti a Globus Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Tovább a forrásra: oktatas2030.hu
Vissza
Hírfolyam