2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állatkert és oktatás

A Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Várában november 22–24. között a fenntarthatóságra nevelés állt a középpontban. Az ország minden tájáról érkeztek állatkertészek és pedagógusok a magyar Állatkertek Szövetségének zoopedagógiai konferenciájára. 

A magyar állatkertek évente mintegy 3,5-4 millió látogatót fogadnak. „Sokszor megkapjuk, hogy könnyű nekünk, mert az állatokkal mindent el lehet adni. És ez valóban így is van” – fogalmazott köszöntőjében Sándor István, az állatkert ismeretterjesztési vezetője. 

Az állatkert ideális nem formális oktatási helyszín, hiszen a gyerekek csillogó szemmel, információra és tudásra éhesen érkeznek.

„Követni kell a gyerek érdeklődését” – hangsúlyozta Csépe Valéria agykutató és pszichológus professzor, az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét előkészítő Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport szakmai vezetője. „Ennek ellenére sikerült mára egy érzelem- és élménymentes iskolát kialakítanunk. Végigrohanunk az anyagon, épp mint az a szülő, amelyik végighúzza a gyermekét az állatkerten, mert az összes állatot meg kell nézni. Így végül semmit sem lesz idő igazán megtapasztalni” – mutatott rá a professzor asszony. 

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Pedig „az élővilág nem tantárgy! Az ahhoz való viszonyulás egy gondolkodásmód, ami ma hiányzik az iskolából.”

A fenntarthatóság most bekerül a Natba. „Természetesen mellé kell majd rendelni a módszertant és a nem formális oktatási lehetőségeket, hogy az elveket érvekkel, igazi tartalommal töltsük meg” – tette hozzá Csépe Valéria.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója szerint „az állatkertek csodálatos helyek, ahol ráadásul családok töltenek együtt időt”. Így több generációt is meg lehet szólítani – márpedig ha arra gondolunk, hogy már az elmúlt évtizedekben is milyen sokat beszéltünk a fenntarthatóságról, és ennek ellenére mit tettünk a bolygónkkal, nem férhet kétség hozzá, hogy új irányokra és lendületre van szükség a fenntarthatóságra nevelés területén is.

Neked ajánljuk
Paprika Jancsi már távolabb lát az orránál Újra energiakövetek kerestetnek Több mint 100 év után láttak újra fekete párducot Afrikában Már lehet regisztrálni az idei „TeSzedd!” -re Mi fán terem az erdő? 1–3. rész
Tovább a forrásra: oktatas2030.hu
Vissza
Hírfolyam