Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ehető játszókerteket az óvodákba!

Egy Békés megyei kezdeményezés a legifjabb korosztályt sarkallja kertészkedésre.

Az Ehető játszókert – Ehető közterület programmal Hagyáné Takács Ibolya élményszerűen tanítja meg az óvodásokat kiskertjük kialakítására, gondozására. Az interaktív, élményekkel teli kezdeményezés magálmodójának célja a hagyományos vidéki gazdálkodás, a biokertészkedés és a szelíd növényvédelem elterjesztése a legifjabbak körében.

A programban részt vevő csoportok óvodájuk udvarán egészséges zöldségeket és gyümölcsöket, gyógynövényeket termesztenek felnőttek segítségével.

Interaktív foglalkozásaink gyakorlati jellegűek, hiszen nem pedagógus vagyok, hanem mezőgazdasági technikus. A kezdeményezés pedagógiai programjának létrehozásában a részt vevő intézmények nevelői voltak és vannak segítségemre – mondta el a 24.hu-tól Tóth A. Péternek az ötletgazda.

Fotó: Ehető játszókert – Ehető közterület/facebook.com

Egy angol program adta az ötletet a mezőkovácsházi hölgy számára, aki szerint a természet megteremti annak lehetőségét, hogy a gyerekek a szabadban, szabadon tanuljanak. Ibolya eredetileg az ismert közösségi oldalon ajánlott fel „feleslegessé vált” növényeket és némi zöldségpalántát kiültetésre. Egy héttel később a Kétegyházi Önkormányzati Óvoda nevelői jelentkeztek a hírre, s azon a nyáron már közösen kertészkedtek a gyermekekkel.

A kezdetektől napjainkig a megyéből hat óvoda csatlakozott – köztük a helyi, mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda is –, illetve több más gyermekintézményben is elindultak az első közös, mesés foglalkozások.

Fotó: Ehető játszókert – Ehető közterület/facebook.com

A program működése

A programhoz csatlakozni szándékozó érdeklődőkkel (szülők, pedagógusok, civil szervezetek képviselői) kötetlenebb gyakorlati bemutató foglalkozás vagy interaktív beszélgetés során találkoznak először. Majd következhet a kialakítandó zöldséges, gyógynövényes játszókert, bemutatókert szakmai felmérése.

A kertészkedés a közös út „alapköve”, amely után folyamatos a kapcsolattartás, kezdetben havonta, a későbbiekben negyedévente is sor kerülhet a közös játékos kertészkedésre, és a sok hasznos információt rejtő interaktív foglalkozások megtartására.

A program szervezői kéthetente kérnek fotókat a kialakított kertről, és folyamatos szakmai segítséget biztosítanak.

A hagyományos vidéki életre nevelő kelet-magyarországi kezdeményezés élményszerűségével, gyakorlatiasságával a gyermekek mellett a részt vevő pedagógusok számára is új távlatokat nyithat, például a hatékonyabb környezeti nevelésben.

Neked ajánljuk
Tanuljunk emberséget az állatoktól! Klímaügy: a megoldásban a fiatalokra is számítanak Praktikus palántabölcsők az újrahasznosítás jegyében A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam