2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Letekerik a fűtést a belga iskolákban

A Belgium nagyobb részét kitevő Flandriában meghirdették a vastag pulóver napját, amelynek keretében az iskolák nem fűtenek, hogy ezzel is javítsák a levegő minőségét. Mindez része a hetek óta országszerte tartó klímatüntetéseknek, amelyeket a politikusokra egyre dühösebb fiatalok szerveznek.

Tavaly év végén döntöttek úgy a belga fiatalok, hogy elegük van a felnőttekből, a politikusokból, meg persze ezek ígéreteiből, és az utcára vonulnak a környezet védelme érdekében. Azt vállalták, hogy egészen a május végi európai parlamenti (és egyben belga általános) választásokig minden héten csütörtökön találkoznak a tüntetések brüsszeli kiindulópontjának számító Északi pályaudvar előtt, és átvonulnak a városon – írja az Index.

A mondandójuk lényege, hogy olyan uniós és belga intézkedéseket szeretnének, amelyeknek köszönhetően a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest 1,5 fok alatt marad.

Az iskolák rendkívül támogatóan állnak az akciókhoz, a diákokat elengedik tüntetni. Még az alsó tagozatosok is vonulhattak, ahol pedig nem tudták megszervezni az utazást, azokat az iskolákat a szülők közössége képviseli   Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Nem mondhatjuk, hogy nem érte el a politikát a tüntetéshullám Belgiumban, hiszen az akcióba már belebukott a flamand környezetvédelmi miniszter, mert ellenőrizetlenül terjesztette azt az információt, hogy provokátorok akarják megzavarni a tüntetéseket. De távozása előtt Joke Schauvliege még meghirdette a vastag pulóver napját, amelyhez nagyon sok flamand iskola csatlakozott.

Ennek keretében az intézményekben a következő napokban letekerik a fűtést, csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, jövő héten kedden pedig mindenki biciklivel megy iskolába.

Fotó: visualhunt.com
Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam