2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tanulj, hogy szeretni tudd az erdőt!

A 2019-es erdők nemzetközi napja fókuszában az erdő és az oktatás kapcsolata áll.

Az urbanizáció és más folyamatok eredményeképpen előáll az a helyet, hogy miközben a fenntarthatóságért folytatott küzdelem jegyében az erdők politikai szerepe felértékelődött, és az erdőről szóló ismereteink is egyre gyarapodnak, az emberek természettel kapcsolatos ismeretei csökkennek, a hozzájuk való kötődéssel együtt.

Nem meglepő tehát, hogy egyre határozottabb jelzések érkeznek a világ számos térségéből, hogy csökken a magasan képzett, az új kihívásoknak megfelelni képes szakemberek száma, komolyan veszélyeztetve ezzel nemcsak a ma, de a jövő szakemberellátását is.

Fotó: www.fao.org

Nem szabad alábecsülnünk a társadalom erdőről szóló ismereteinek jelentőségét sem, mert a nagy döntéseket és főleg azok megvalósítását nem a kevés számú szakember, hanem a széles tömegek befolyásolják, egyéni életvitelükkel, fogyasztói magatartásukkal, politikai preferenciáikkal.

Alapvető jelentőségű tehát a fenntarthatósághoz és ezen belül is az erdőhöz fűződő, biztos és kellően alapos ismereteken nyugvó viszony, mely segít a mindennapi életben a helyes döntések meghozatalában.

Ezért is nagyszerű alkalom, hogy az erdők világnapjának témája 2019-ben az erdő és az oktatás kapcsolata, mert így lehetőség adódik ezekről a kérdésekről a széles nyilvánosság bevonásával megnyilatkozni.

A FAO a korábbi évekhez hasonlóan számos anyaggal igyekszik az előkészületeket támogatni. Született egy 60 másodperces reklámfilm, amelyet nemzetközi tévécsatornák sugároznak, s amely a nemzeti televíziók számára is elérhető lesz.

Fotó: Food and Agriculture Organization of the United Nations/youtube.com

Ezenkívül 3 pályázattal is készülnek az érdeklődés feltámasztása érdekében: az egyikben pedagógusok oszthatják meg az erdőről szóló oktatás előmozdítása terén elért sikereiket, a másikban diákok készíthetnek oktatási anyagot mások számára, a harmadikban pedig a legfiatalabbak tervezhetnek az erdők világnapja mottóját kifejező ruhadarabot – idézte Csóka Péter (FAO) Erdészeti Lapokban megjelent írását a sefag.hu.

Neked ajánljuk
Átadták a Zöld Óvoda címeket Idén is meghirdeti pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Mi fán terem az erdő? – erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: sefag.hu
Vissza
Hírfolyam