2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tíz, tíz, tiszta víz

Tizedik éve szervezhetik meg a magyarországi általános iskolák és óvodák az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vízivást népszerűsítő HAPPY-hét programját.

Évről évre gyerekek és pedagógusok ezrei várják a színes programsorozatot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a szervezetnek naponta 2 liter folyadékra van szüksége a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez, a cukros italok túlzott fogyasztása viszont már gyermekkorban is elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

A tematikus egészséghetet az egyes intézmények minden évben a március 22-ei víz világnapjára szervezett programjaikhoz kapcsolódóan, a pedagógusok és gyerekek kreativitását is latba vetve szervezik meg.

Ebben az OGYÉI honlapjáról ingyenesen letölthető, részletesen kidolgozott programötletek, játékos feladatok, interaktív oktatóanyagok segítik őket.

Fotó: pxhere.com

A március 18–22. között zajló HAPPY-hétre 2019. március 18-ig várják a regisztrációt. Az intézmények HAPPY-héthez való csatlakozásának feltétele legalább egy, az OGYÉI által felkínált vagy az intézmény által kidolgozott, vízfogyasztást népszerűsítő programelem megvalósítása. A résztvevők között az OGYÉI idén is értékes nyereményeket sorsol ki.

A könnyen adaptálható, fenntartható elemeket tartalmazó és környezetvédelmi szempontokat is érvényesítő program nemzetközileg is elismert jó gyakorlat. Hatására a gyerekek megtanulták, hogy „ha szomjas vagy, a víz a legjobb választás”, az évek során több iskola beszüntette a cukros italok árusítását, és biztosította a mosdón kívüli ingyenes vízvétel lehetőségét, például ivókutak kialakításával. (Amivel – hozzátehetjük –  mellesleg rengeteg műanyaghulladék keletkezését is el tudják kerülni.)

További információ az OGYÉI Táplálkozással kapcsolatos prevenciós programok almenüjében érhető el.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: medicalonline.hu
Vissza
Hírfolyam