2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy szeretni való figura, megszívlelendő tanácsokkal

Forgó Morgó évtizedekkel ezelőtt tűnt fel először a televízió képernyőjén, hogy energiatakarékosságra serkentse a magyar családokat. Azóta megfordult az autómentes napon, szemléletformáló kampányok és mesekönyvek főhőse lett, sőt: egy interaktív honlap segítségével a legkisebbeket is beavatja a tudatos energiahasználat rejtelmeibe.

2006-ban, amikor Európa-szerte az energiapazarló háztartási gépek lecseréléséért folyt kampány, a hazai elektronikaikészülék-gyártókat tömörítő CECED Magyarország (ma APPLiA Magyarország) élesztette újra a pazarlásunk miatt zsörtölődő villanyóra-figuráját – derül ki a Zöld Matekon megjelent interjúból, amelyben Mészáros Fanni, a Forgó Morgó a tengeren és a Körforgó Morgó az új barát című mesekönyvek írója mesélt szemléletformáló munkájáról.

Forgó Morgó a 2006-os autómentes napon debütált mint a pazarló hűtőgépek lecserélésére buzdító reklámfigura. Az azóta eltelt évtizedekben szerepelt reklámfilmekben, takarékosságról szóló hírlevelek, majd óvodai, iskolai előadások, vetélkedők és pályázatok főszereplője lett.

Forrás: Forgó Morgó/youtube.com

Mészáros Fanni, aki jogász-közgazdászként csöppent a szemléletformáló pedagógus szerepébe, hatalmas lelkesedéssel és kreativitással öntötte a szemléletformáló program üzeneteit a legkisebbek számára is befogadható formába.

„Forgó Morgó persze ebben óriási segítség a számomra. Kicsit néha már az az érzésem, hogy valamiféle varázserővel is bír, mert a gyerekeket hihetetlen módon meg tudja fogni ez a kis villanyóra-figura.”

Így születtek meg a Forgó Morgóról szóló mesék, majd Körforgó Morgó, a körforgásos gazdaság rejtelmeit feltáró mesefigura történetei, amelyeket a gyerekek pályázatokra készített színpompás rajzai illusztrálnak. Ezeket, és számos, energiatakarékosságról szóló játékos tartalmat és oktatási segédanyagot is találnak az érdeklődő gyerekek, pedagógusok és szülők a tavaly megújult www.forgomorgo.hu honlapon.

Mászáros Fanni, aki időközben a Környezettan szak elvégzésével mélyítette ismereteit, kiemelte: „mindez a sok szuper dolog, a kampányok, a pályázatok, Forgó Morgó nem jöhetett volna létre és nem létezne, ha a hazai gyártóink vezetői, képviselői ne éreznék maguk is fontosnak a környezetvédelmi tudatformálást, és nem támogatnák személyesen és cégeikkel anyagilag is az elképzeléseink megvalósítását”.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: zoldmatek.hu
Vissza
Hírfolyam