2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy szeretni való figura, megszívlelendő tanácsokkal

Forgó Morgó évtizedekkel ezelőtt tűnt fel először a televízió képernyőjén, hogy energiatakarékosságra serkentse a magyar családokat. Azóta megfordult az autómentes napon, szemléletformáló kampányok és mesekönyvek főhőse lett, sőt: egy interaktív honlap segítségével a legkisebbeket is beavatja a tudatos energiahasználat rejtelmeibe.

2006-ban, amikor Európa-szerte az energiapazarló háztartási gépek lecseréléséért folyt kampány, a hazai elektronikaikészülék-gyártókat tömörítő CECED Magyarország (ma APPLiA Magyarország) élesztette újra a pazarlásunk miatt zsörtölődő villanyóra-figuráját – derül ki a Zöld Matekon megjelent interjúból, amelyben Mészáros Fanni, a Forgó Morgó a tengeren és a Körforgó Morgó az új barát című mesekönyvek írója mesélt szemléletformáló munkájáról.

Forgó Morgó a 2006-os autómentes napon debütált mint a pazarló hűtőgépek lecserélésére buzdító reklámfigura. Az azóta eltelt évtizedekben szerepelt reklámfilmekben, takarékosságról szóló hírlevelek, majd óvodai, iskolai előadások, vetélkedők és pályázatok főszereplője lett.

Forrás: Forgó Morgó/youtube.com

Mészáros Fanni, aki jogász-közgazdászként csöppent a szemléletformáló pedagógus szerepébe, hatalmas lelkesedéssel és kreativitással öntötte a szemléletformáló program üzeneteit a legkisebbek számára is befogadható formába.

„Forgó Morgó persze ebben óriási segítség a számomra. Kicsit néha már az az érzésem, hogy valamiféle varázserővel is bír, mert a gyerekeket hihetetlen módon meg tudja fogni ez a kis villanyóra-figura.”

Így születtek meg a Forgó Morgóról szóló mesék, majd Körforgó Morgó, a körforgásos gazdaság rejtelmeit feltáró mesefigura történetei, amelyeket a gyerekek pályázatokra készített színpompás rajzai illusztrálnak. Ezeket, és számos, energiatakarékosságról szóló játékos tartalmat és oktatási segédanyagot is találnak az érdeklődő gyerekek, pedagógusok és szülők a tavaly megújult www.forgomorgo.hu honlapon.

Mászáros Fanni, aki időközben a Környezettan szak elvégzésével mélyítette ismereteit, kiemelte: „mindez a sok szuper dolog, a kampányok, a pályázatok, Forgó Morgó nem jöhetett volna létre és nem létezne, ha a hazai gyártóink vezetői, képviselői ne éreznék maguk is fontosnak a környezetvédelmi tudatformálást, és nem támogatnák személyesen és cégeikkel anyagilag is az elképzeléseink megvalósítását”.

Neked ajánljuk
Mit gondolnak a gyerekek a klímaváltozásról? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Rangos fenntarthatósági díj döntősei között a Széchenyi István Egyetem A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: zoldmatek.hu
Vissza
Hírfolyam