2020. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a rászoruló gyerekek tömegeinek nehezítheti meg az életét

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás miatt a meleg éghajlatú, szegény országokban hamarosan még több gyermek lesz, akik kevesebbet tanulhatnak. Ezzel párhuzamosan ellentétes folyamatok kezdődnek a gazdagabb területeken élő családoknál.

A szegényebb országokban születettek gyermekeknek ráadásul a tanulásra sem lesz módjuk – írja a Daily Mail nyomán a szeretlekmagyarorszag.hu.

A kutatók hipotetikus modelleket vizsgáltak egy-egy mezőgazdasági és nem mezőgazdasági ország példáján keresztül. Tanulmányukban rámutattak, hogy a melegebb országokban az éghajlatváltozás negatív hatással lesz a mezőgazdaságra, mivel a változó időjárási minták aszályhoz és áradásokhoz vezetnek.

Ennek következményeképp a szülők valószínűleg több gyermeket akarnak, hogy azok segítsenek a földművelésben.

Fotó: Global Panorama/flickr.com

Ezek a gyerekek azonban így kevesebb időt töltenek majd az oktatásban. Ezzel szemben a gazdagabb országokban, amelyek távolabb vannak az Egyenlítőtől, és nem függnek a mezőgazdaságtól, épp ellentétes folyamatok indulhatnak el. 

A williamstowni Williams College-i kutatócsoport azt mondja: mindez nemcsak a jövőben megszülető gyerekek jövedelmét érinti, hanem a melegebb éghajlattal rendelkező országok és a hűvösebb országok közötti egyenlőtlenséget is erősíti.

Neked ajánljuk
Új tanösvény várja a gyerekeket a debreceni Nagyerdőben Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Németország többé nem ad menedékjogot a klímamenekülteknek Ebben a hónapban még szavazhat az Európai Év Fája magyar jelöltjére Itt az együléses elektromos robottaxi
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam