2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a rászoruló gyerekek tömegeinek nehezítheti meg az életét

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás miatt a meleg éghajlatú, szegény országokban hamarosan még több gyermek lesz, akik kevesebbet tanulhatnak. Ezzel párhuzamosan ellentétes folyamatok kezdődnek a gazdagabb területeken élő családoknál.

A szegényebb országokban születettek gyermekeknek ráadásul a tanulásra sem lesz módjuk – írja a Daily Mail nyomán a szeretlekmagyarorszag.hu.

A kutatók hipotetikus modelleket vizsgáltak egy-egy mezőgazdasági és nem mezőgazdasági ország példáján keresztül. Tanulmányukban rámutattak, hogy a melegebb országokban az éghajlatváltozás negatív hatással lesz a mezőgazdaságra, mivel a változó időjárási minták aszályhoz és áradásokhoz vezetnek.

Ennek következményeképp a szülők valószínűleg több gyermeket akarnak, hogy azok segítsenek a földművelésben.

Fotó: Global Panorama/flickr.com

Ezek a gyerekek azonban így kevesebb időt töltenek majd az oktatásban. Ezzel szemben a gazdagabb országokban, amelyek távolabb vannak az Egyenlítőtől, és nem függnek a mezőgazdaságtól, épp ellentétes folyamatok indulhatnak el. 

A williamstowni Williams College-i kutatócsoport azt mondja: mindez nemcsak a jövőben megszülető gyerekek jövedelmét érinti, hanem a melegebb éghajlattal rendelkező országok és a hűvösebb országok közötti egyenlőtlenséget is erősíti.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam