2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az iskolák környékét sem kíméli a légszennyezés

Súlyosan szennyezett a levegő több budapesti iskola környékén a Greenpeace mérései szerint.

„A mért eredmények többször is meghaladták a nitrogén-dioxidra (NO2) megadott köbméterenként 40 mikrogrammos éves határértéket, 17 helyszínből 8 esetében 50-70 mikrogramm/köbmétert mutattak” – idézi Simon Gergelyt, a Greenpeace Magyarország Egyesület légszennyezési szakértőjét a Qubit.

Március során 17 fővárosi általános és középiskola előtt felszerelt mérőeszközzel kéthetes periódusban vizsgálták a NO2 szintjét.

Mivel az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy Budapesten rendszeres az éves (tehát az év minden napjára számított) légszennyezettségi határértékek átlépése, feltételezhető, hogy nemcsak a mért időszakban, hanem éves szinten is rossz a levegő minősége ezeken a helyszíneken – mondta a Greenpeace szakembere az idei asztmavilágnapra időzített sajtótájékoztatón. 

A környezetvédelmi aktivisták szerint a megoldás a régi dízel járművek kivezetése, a személyautók, a tömegközlekedésben használt buszok, hajók, és egyéb dízel járművek esetében egyaránt Fotó: ©Járdány Bence/Greenpeace/flickr.com

Nékám Kristóf immunológusprofesszor, a Budai Allergiaközpont vezetője a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a nitrogén-oxidok nemcsak a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet gyöngítik, de különféle légzőszervi károsodásokat okozva csökkentik a tüdőfunkciókat is, továbbá közvetlen kapcsolatba hozhatók más szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is.

A budapesti iskolák környékén végzett légszennyezésmérés interaktív térképes változata itt böngészhető.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam