2019. november 12., Jónás, Renátó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha ő tudatosabbá válik, az rád is hatással lesz

Egy amerikai kutatás igazolta, amiben a pedagógusok régóta reménykednek: a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek átadásával nem csak a gyerekekre, a szüleikre is hatni tudnak.

Az Észak-kalorinai Állami Egyetem középiskolások között végzett kutatása alapján a klímaváltozással kapcsolatos órák nyomán nemcsak a gyerekek, de szüleik hozzáállása is megváltozik – számolt be a Science Daily.

A Nature-ben publikált kutatásba 238 diákot és 292 szülőt vontak be. Valamennyi résztvevő klímaváltozással kapcsolatos véleményét felmérték, majd a diákok egy része a klímaváltozással foglalkozó speciális oktatásban részesült, amely nem a meggyőzésükre irányult: a klímával kapcsolatos természettudományos ismereteiket, illetve a kritikus gondolkodás képességét erősítette.

A megismételt véleményfelmérés alapján a képzésen részt vevő gyerekek és szüleik is nyitottabbakká váltak a klímaváltozással kapcsolatos problémák megértésére – a kezdetben szkeptikus szülők esetében különösen nagy volt a változás.

Fotó: pxhere.com

Ennek különösen azért van nagy jelentősége, mert a szülők kiforrott identitása számára sokkal nagyobb nehézséget okoz a környezeti kihívások nyomán jelentkező új értékek befogadása – a számukra szervezett képzések hatékonysága sokkal kisebb. Ugyanakkor úgy tűnik, a gyermekeiken keresztül könnyebben elfogadják és beépítik az új információkat.

Neked ajánljuk
Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra Magyar diákok nyerték a fenntartható innovációról szóló verseny fődíját Áder János: a fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták Férfi meddőség: segíthet a paradicsom? Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam