2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Véget ért a filmfesztivál, amely a szemléletformálást is zászlajára tűzte

Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőinek elsődleges célja volt, hogy a gyerekeket szólítsák meg, és őket „oltsák be” a természet szeretetével.

A rendezvénysorozat első, pénteki napja dedikáltan a diákoké volt. Közel 1400 óvodás, általános iskolás és középiskolás látogatott el a filmvetítésekre, vett részt szemléletformáló és ismeretterjesztő előadásokon és játékos foglalkozásokon.

A hétvége már a családoké volt: kicsik és nagyok körében egyaránt sikert aratott az Érezd a vidéket! kalandpark, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárbemutatói, a Szent István Egyetem sátrában lévő halsimogató, a Vadonleső és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. játékos foglalkozásai vagy épp a használt autógumikból épült játszótér.

A fesztivál fővédnöke, Áder János köztársasági elnök is látogatást tett a
rendezvényen, és elismerésének adott hangot, miszerint a fesztivál rövid idő alatt egy
komplex természet- és környezetvédelmi programmá nőtte ki magát.

Áder János köztársasági elnök a Vadonleső, természetvédő önkéntesek sátránál a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválhoz kapcsolódó kiállításon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A művészetekre is nagy hangsúlyt fektettek a fesztivál szervezői: a természetfilmeken túl Fülig Jimmynek és barátainak – azaz a Rejtő Jenő-könyvek szereplőinek – véleményét nézhették, olvashatták el a látogatók a szabadtéri tablókon, valamint ifj. Lőrincz Ferenc búvárfotós víz alatti világot bemutatói képeit is megtekinthették.

A Gödöllői Királyi Kastély parkjában ingyenesen megtekinthető volt Máté Bence kiállítása, valamint Bence a fesztivál ideje alatt két alkalommal is telt házas előadást tartott.

sikeres pályázatok

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő égisze alatt meghirdetett diák-, illetve amatőr pályázatok („Nemzeti kincsünk az erdő” geocaching verseny, Ember és Természet fotópályázat, Köztünk élnek amatőr filmes pályázat, Légy te a Professzor! diákoknak szóló makett- és kísérletieszköz-verseny, Trash Art Magyarország) eredményhirdetéseire vasárnap délután került sor. 

A „Légy te a professzor!” diákoknak meghirdetett makett- és szemléltetőeszköz-verseny Fizikai kísérlet bemutatása és szimulálás kategóriájának győztese a Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Szakgimnáziumának és Szakközép-iskolájának csapata és a Gödöllői Református Líceum csapata.

A Makett kategória különdíját a Gödöllői Damjanich János Általános Iskola: Vulkán, illetve a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola: Ökofalu makettje nyerte.

Az Ember és Természet fotópályázat 2019-es nyertesei:

  • Ezek is mi vagyunk kategória
    10–14 éves korosztály: 1. helyezett: Takács Lili;
    15–18 éves korosztály, 1. helyezett: Ekler Balázs Olivér;
  • Természetfotó kategória
    10–14 éves korosztály, 1. helyezett: Szokol Dóra Éva;
    15–18 éves korosztály: 1. helyezett: Barta Balázs
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Mitől boldogok a fák? Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam