2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvannak 2019 Energiakövetei!

Idén is sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, amelyen felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok vehettek részt. A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, ahol három diák nyerte el az Energiakövet 2019 címet és a hozzá járó ösztöndíjat.

A leendő Energiaköveteknek egy bemutatkozó videó, egy tematikus óravázlat majd a Demo Day keretében megtartott előadás révén kellett bizonyítaniuk, hogy egy rendhagyó tanóra keretében újszerűen, kreatívan, a témát látványos kísérletekkel alátámasztva képesek mesélni a fiataloknak az energiagazdálkodásról és a tudatos energiafogyasztásról.

„A program lényege, hogy miközben sokat beszélünk az energiatudatosság és az energiatakarékosság fontosságáról, a legtöbben nem tudják pontosan, hogy a mindennapokban mit tehetnek ezért.”

Fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője, hozzátéve: „ezektől a tehetséges fiataloktól azt várjuk, hogy új szemszögből beszéljenek a témáról, és interaktív tananyaggal szemléltessék a diákoknak.” 

Fotó: Nagy János József

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: a szakmai tartalomról dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatás szakmai színvonaláról pedig Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakember beszélt.

„A hivatal jogszabályok, bonyolult számítások és képletek alapján végzi tevékenységét, a diákokat azonban nemcsak száraz tankönyvekkel, hanem életszerű példákkal is tanítani kell – hangsúlyozta dr. Grabner Péter.

„A klímaváltozás ügye egyre több fiatalt mozgat meg. Ahhoz, hogy a felháborodás mellett vagy a félelem helyett tenni is tudjanak valamit, szükséges, hogy megismerjék saját életmódjuk következményeit, szükséges, hogy a zárd el, kapcsold le, húzd ki típusú üzenetek mellett felismerjék, mi mindent tehetnek még” – nyilatkozta Czippán Katalin.

Az idei győztesek: Máté Marcell Tibor, Putti Krisztián, Csiszár Barnabás Fotó: www.energiakovetek.hu

Harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója értékelte a beérkezett pályamunkákat.

A szakmai zsűri végül három hallgatót választott ki, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek:

  • Csiszár Barnabás (19)
    ELTE TTK Földtudományok, I. évfolyam
  • Máté Marcell Tibor (23)
    ELTE Fizika, mesterszak
  • Putti Krisztián (23)
    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, energetikai mérnök MSc, I. évfolyam

Az 2019/20-as tanévben nyertes óraterveik alapján általános és középiskolákban tartják meg óráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat az egész ország nyomon követheti a program weboldalán és közösségi felületein.

A pályázat részletei és további hírek a www.energiakovetek.hu és a facebook.com/MEKH Energiahatékonyság oldalakon, illetve a MEKH Energiakövetek YouTube-csatornáján.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam