2020. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy indiai iskola begyűjtött műanyaghulladékot kér „tandíj” gyanánt

Új megközelítést alkalmaz egy észak-indiai iskola az országot elárasztó műanyaghulladék kezelésének problémájára: a diákok az otthonukban, környezetükben lévő műanyaghulladék begyűjtésével kapnak ingyenes oktatást az intézményben.

Az Asszám államban fekvő Diszpúr város közelében lévő iskola 110 diákjának hetente 20 darab begyűjtött műanyaghulladékot kell leadnia. „Burjánzik a műanyaghasználat Asszám államban” – magyarázta Parmita Szárma, aki New York-i férjével, Mazin Muktarral együtt dolgozta ki a programot.

Múlt évig az oktatás teljesen tandíjmentes volt, de az iskola elhatározta a „műanyagdíj” bevezetését az után, hogy a szülőknél süket fülekre talált a kérésük, hogy vegyenek részt a műanyag-újrahasznosítási programban – mondta Muktar az AFP francia hírügynökségnek.

A gyerekek most házról házra járnak műanyagot gyűjtve, és ez tudatosabbá tette a helyieket.

„Azt mondtuk a szülőknek, küldjenek műanyagot az iskolába tandíj gyanánt, ha azt akarják, hogy ingyenes oktatásban részesüljön a gyermekük” – tette hozzá. Ráadásul a szülőknek azt is meg kellett ígérniük, hogy nem égetnek műanyaghulladékot. 

Fotó: Gulf News/youtube.com

A begyűjtés után az iskola újrahasznosítja a műanyagot: a gyerekek a műanyag zacskókkal kitömik a műanyag palackokat, hogy téglát gyártsanak, amelyet felhasználnak új iskolaépületek, illemhelyek, járdák építéséhez. A diákok még fizetséget is kapnak, ami egyfajta ösztönző arra, hogy iskolába járjanak ahelyett, hogy a helyi kőbányákban dolgoznak.

„Diákjaink szüleinek többsége nem engedheti meg, hogy iskoláztassa gyermekét. Kemény munka volt, de motiváltuk őket, és visszahoztuk őket az iskolánkba” – mondta Muktar.

Neked ajánljuk
Online tartalmakkal találhat utat a fiatalokhoz a környezet ügye Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés Így segített a diákoknak a Schneider Electric Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam