2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Budakeszi Vadaspark az erdő kapuja

Az őshonos háztáji állatok bemutatására alkalmas, a XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarral, ezen belül nagy területű kecskesimogatóval és „nyúlvárossal” bővült az idén negyvenéves Budakeszi Vadaspark.

A Budakeszi Vadaspark impozáns főbejáratánál életnagyságú bronz szarvasbikaszobor hívogatja az érdeklődőket zöld kalandokra. Az évente mintegy 200 ezer látogatót fogadó erdei helyszín hétköznap délelőtt is gyerekzsivajtól hangos – olvashatjuk Szabó Juditnak a demokrata.hu-n megjelent beszámolójában.

A legtöbben a 3200 négyzetméteren elterülő, hat állatfaj több mint 90 képviselőjét felvonultató új, látványos parasztudvarra kíváncsiak.

„A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark célja, hogy a közös fejlesztésnek köszönhetően a látogatók, elsősorban a gyerekek testközelből, saját tapasztalatuk alapján, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát” – magyarázza Zachán Viktor sajtóreferens.

Fotó: Budakeszi Vadaspark/facebook.com

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Park­erdőnél az 1969-es alapításig nyúlik vissza, amikor dr. Madas László, az intézmény első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nemcsak erdei kikapcsolódásra, de ismeretszerzési lehetőségre is szüksége van.

Különösen fontos ez a helyi útmutatás napjainkban, amikor a felnövekvő nemzedék gyakran többet tud az afrikai zsiráfról vagy az antarktiszi pingvinről, mint az őshonos magyar állatfajokról.

A szakember kiemeli, hogy a frissen átadott parasztudvar jószágai mellett a vadasparkot körülvevő vadaskertben a látogatók természetes élőhelyükön tekinthetik meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepített állatvilágot. 

A Budakeszi Vadaspark régi és új látványosságaival, állatbemutatóival, információs tábláival, interaktív játékaival és speciális játszótereivel igyekeznek a szakemberek ráirányítani a gyerekek figyelmét az állatok védelmének és a természet tiszteletének fontosságára. Nem titkolt céljuk, hogy népszerűsítsék az erdőhöz kapcsolódó szakmákat is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: demokrata.hu
Vissza
Hírfolyam