2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tanuljunk a folyóktól, tanuljunk egymástól

A Dráva, Mura és Duna folyók alsó szakasza által meghatározott, Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átívelő folyami táj 700 kilométer hosszú „zöld sávot” képez, amely majdnem 1 000 000 hektárnyi, természetvédelmi és kulturális szempontból rendkívül értékes területet kapcsol össze.

Mit tanulhatunk egymástól?

Európa Amazonasán számos országgal osztozunk – ez a felismerés indította a coop MDD projekt résztvevőit arra, hogy összehangolják a védett területek kezelési gyakorlatait, és felhívják a figyelmet a folyókban rejlő különleges természeti értékekre:

„A Mura, a Dráva és a Duna határokon átnyúló folyók, amelyek vize és hordaléka számos országot keresztez. Mivel a természet nem ismer határokat, és a fajok, amelyek ebben az ökoszisztémában élnek, nem törődnek nemzetiségekkel sem, szükségünk van egy hatékony, határokon átnyúló együttműködés megteremtésére, a kezelési gyakorlatok egyeztetésére annak érdekében, hogy megvédjük a régió egyedülálló természeti értékeit és a helyi lakosoknak nyújtott javait” – fogalmazott Magdalena Wagner, a WWF Ausztria projektmenedzsere.

A Duna holtága Béda-Karapancsa tájegységnél
Fotó: MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Mit tanulhatunk a folyótól?

Az együttműködő partnerek egy különleges erdeiiskola-hálózatot is életre hívtak: nyolc úgynevezett folyami iskola született meg Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Magyarországon, abban bízva, hogy a folyók mentén élők ismereteinek gyarapodásával a birtokukban lévő különleges természeti értékek iránti szeretetük és elkötelezettségük is növekedni fog.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/youtube.com

Magyarországon a Mura-menti iskola révén egyenesen két helyszínen – Alsószemenyén és Letenyén – ismerkedhetünk a folyók világával, változatos élőhelyeikkel és a Mura–Dráva–Duna mentén előforduló sokszínű állat- és növényfajokkal. A gyerekek a terepen végzett szórakoztató feladatok révén kerülhetnek kapcsolatba a természettel, a speciális tanösvényen sétálva pedig természetes közegükben figyelhetik meg a jellegzetes állatokat.

Neked ajánljuk
Mit gondolnak a gyerekek a klímaváltozásról? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Rangos fenntarthatósági díj döntősei között a Széchenyi István Egyetem Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: interreg-danube.eu
Vissza
Hírfolyam