2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi teszi a zöldegyetemet?

A világ zöldegyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét és jövőjét mutatták be Szegeden egy indonéziai egyetem képviselői.

Az Indonéziai Egyetem zöldegyetem-felmérését koordináló csapatának képviselői érkeztek a Szegedi Tudományegyetemre azzal a céllal, hogy megismerjék a fenntarthatósági törekvések iránt elkötelezett hazai egyetemek tevékenységét.

A zöldegyetem-rangsor világszinten rangsorolja az egyetemek fenntarthatósági törekvéseit.

A kooperációra és a jó gyakorlatok megosztására szakmai műhelymunkán volt lehetőségük a magyarországi egyetemek munkatársainak szervezett nemzetközi workshopon a TIK-ben. A résztvevők az UI GreenMetric elnökének és alelnökének prezentációit követően a zöld rangsorban részt vevő magyar felsőoktatási intézmények szakértőitől hallhattak előadásokat a fenntarthatóság jegyében a hulladékgazdálkodásról, a közlekedéspolitikáról, a vízgazdálkodásról és oktatásról.

A Szegedi Tudományegyetem épülete Fotó: Gy.Réka/Wikimedia Commons

Gyarmati László, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának vezetője elmondta:

a zöldrangsor felállításakor vizsgálják többek között az egyetemek infrastruktúráját, oktatási portfólióját, kutatásfenntartásra szánt költségeit és azt is, hogy mennyire környezettudatosan működtetik az intézményeiket.

A szegedi egyetem 2011 óta vesz részt ebben a kutatásban, a magyar egyetemek rangsorában élen jár: ugyanis az SZTE a legzöldebb magyar intézmény. Tavaly több mint 600 egyetem között 77. lett, míg 2014-ben érte el a legjobb eredményt, akkor a legjobb 20 között volt az universitas.

Mára értékké vált bekerülni ebbe a rangsorba: 2010-ben 95 egyetem pályázott, tavaly pedig már majdnem 700. A résztvevők bővülő száma ellenére az SZTE továbbra is szépen szerepel, az intézmény a legzöldebb egyetemek felső 40 százaléka között szerepel.

Neked ajánljuk
Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam