2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldebb ovit, zöldebb sulit

Bár a szeptemberi évkezdés számos kötelezettséget és feladatot ró pedagógusokra és gyerekekre egyaránt, egyben lehetőséget is teremt arra, hogy a közösségek zöldítsék az iskolákat, óvodákat és az ott töltött hétköznapokat.

Az oktatási, nevelési intézmények fontos színhelyei a fiatal generációk fenntarthatóságra nevelésének. Az ismerős környezetben megtapasztalt jó példák, lelkesedés és elkötelezettség olyan fontos és meghatározó mintát nyújthat, ami később is elkíséri őket. A Zöldbolt csapata összegyűjtött néhány ötletet gyerekek és pedagógusok számára az idei tanév zöldítéséhez. 

Járjatok gyalog vagy kerékpárral!

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy hozzájáruljunk a szén-dioxid és egyéb – közlekedéshez is köthető – káros anyagok kibocsátásának csökkentéséhez, ha – amikor csak lehet – kerüljük az autó használatát.

Külföldön bevett szokás, hogy az egy környéken lakó gyerekekért a vállalkozó kedvű szülők – egymás közt beosztva a napokat vagy heteket – sorban becsengetnek az otthonukba, így végül már egy egész „konvoj” érkezik meg az iskolába.

A biciklizés népszerűsítésében az is sokat segíthet, ha az intézményben közlekedésbiztonsági bemutatót, napot szerveznek a pedagógusok, hogy a kicsik és nagyok megismerkedhessenek a kerékpáros közlekedés szabályaival és fontos tudnivalóival.

Zöldítsétek az udvart!

Akár fa- vagy cserjeültetéssel, falak befuttatásával, akár veteményes vagy virágágyás kialakításával, gondozásával is zöldebbé lehet varázsolni az intézmény udvarát.

Sőt, odúk és etetők kihelyezésével, táplálékot és fészkelőhelyet biztosító növények összeválogatásával és telepítésével madárbarát iskolakertet is ki lehet alakítani, csatlakozva a Magyar Madártani Egyesület népszerű programjához.

Fotó: shutterstock.com

Konyhakertek kialakításához nyújtanak segítséget többek között az Iskolakertekért Alapítvány programjai és szakmai anyagai.

Készítsetek zöld faliújságot!

A gyerekek számára fontos a kreativitás, az alkotás. Vezető pedagógusok segítségével elmerülhetnek egy-egy kérdéskörben, amiről aztán rajzok, esszék, fotók, újságkivágások, cikkek, interjúk, karikatúrák stb. születhetnek, melyeket egy folyosói vagy az aulában található faliújságon bemutathattok az intézmény közösségének.

Fotó: shutterstock.com

Szervezzetek csere-bere börzét!

A hulladékcsökkentés egyik nagyszerű módja az, ha feleslegessé vált dolgainkat nem a kukába dobjuk, hanem továbbadjuk valakinek, aki még hasznosítani tudja. A gyerekek szervezhetnek játék csere-bere börzét – szükség esetén pedagógusi segítséggel.

Egy előre kidolgozott szabályrendszer alapján megrendezett esemény akár szokássá is válhat.

További hasznos tippekért érdemes elolvasni a Zöldbolt oldalán megjelent írást.

Neked ajánljuk
Vízibivaly tanösvény nyílik Tiszatarjánban A Digitális Diákszéf mobilalkalmazásban is ismerkedhetnek a fenntarthatósággal az általános iskolások 2020-ban is „Mozdulj a klímáért!” Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: zoldbolt.hu
Vissza
Hírfolyam