2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszünteti a PET-palackos italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem

A PTE a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként úgy döntött, hogy október 1-jétől a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

Az intézmény indoklása szerint a döntést az alapozta meg, hogy a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott a „Zöld egyetem” programhoz, amelynek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

A egyetem közleménye Jenei Zoltán kancellárt, a projekt ötletgazdáját idézve megjegyezi:

Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra; a PTE így „intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot” a döntéssel.

A vizes és üdítős palackok „száműzése” után a PTE tervei szerint további környezetbarát kezdeményezéseket is útjukra indítanak majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.

A Pécsi Tudományegyetem épülete Fotó: Csörföly Dániel/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Egyre több óvoda zöldül be az országban Ötödik alkalommal szerveznek online erdőismereti vetélkedőt középiskolásoknak Árpi bácsi fiókái – Gyerekek a természetben (videó) Nehéz versenyezni a kínai napelemekkel Vissza a vadonba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam