2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Az évről évre egyre nagyobb érdeklődés mellett zajló rendezvényt hetedik alkalommal hirdette meg az Y-TriÁsz mozgalom, amelyet 2013-ban a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága álmodott meg.

A verseny megvalósításába az évek során az Agrármisztérium, valamennyi hazai nemzeti park igazgatóság, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány is bekapcsolódott.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy felkeltse a 18–24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.

Az országosan meghirdetett programra 39 diák jutott be. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a természetvédelmi őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park természeti kincseit.

A kócsagőr program neve egy múlt századi hagyományt elevenít fel: a századelőn kócsagőröket alkalmaztak Magyarországon, hogy a tollukért vadászott gázlómadarakat megvédjék a kipusztulástól. A kócsagállomány növekedésnek indult, s a múlt századi program sikerességét örökre hirdetve, a nagy kócsag a magyar természetvédelem címermadara lett Fotó: Ifjú Kócsagőr Program/facebook.com

A döntőben a tíz magyarországi nemzeti park igazgatóságainak, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának egy-egy jelöltje méri össze tudását. Azon túl, hogy a versenyzők beszámolnak a mentorukkal töltött szakmai gyakorlat tapasztalatairól, és számot adnak elméleti tudásukról, különféle terepi feladatokat is meg kell oldaniuk.

A verseny rendezői olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, emellett elsősegélynyújtási, tűzvédelmi kihívások is várnak a résztvevőkre.

Az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői szerdától péntekig egy háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással. A legjobb versenyző elnyeri a Tutajos-, felkészítője pedig a Matula-díjat. Emellett a páros ötnapos tanulmányúton is részt vehet Lengyelország legnagyobb nemzeti parkjában, a Biebrzański Nemzeti Parkban. 

Neked ajánljuk
Az UNESCO szerint a klímaváltozásnak az iskolai tananyagban van a helye Edukációs kampány indult a méhekért A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam