2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudatos nyersanyag-felhasználásra ösztönöz a nemzetközi diákverseny

A Bay Zoltán Kutatóintézet nemzetközi edukációs projektet és versenyt szervezett a V4-országok iskolái számára, melynek döntőjét szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján rendezték meg Budapesten.

Alkalmazott kutatásokkal foglalkozó intézményként a Bay Zoltán Kutatóintézet nagyon fontosnak tartja a nyersanyagok felelős felhasználását, újrahasznosítását. A Nyersanyag-nagykövetek az iskolában (RM@Schools) elnevezésű nemzetközi kezdeményezés 2016-ban, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet nyersanyagokkal foglalkozó tudásközpontjának (EIT Raw Materials) támogatásával indult el.

A program célja, hogy az iskolákban kézzelfogható, interaktív oktatási technikákkal tudatosítsa az újrahasznosítás fontosságát, felkeltse az érdeklődést a nyersanyagokkal kapcsolatos tudományos és technológiai kihívások iránt, támogatva a felelős nyersanyag-felhasználásért elkötelezett új generáció – köztük leendő szakemberek – kinevelését.

A program keretében egy olyan interaktív tanulási módszert fejlesztett ki, amelyben a „nyersanyag-nagykövetek” – a témával aktívan foglalkozó szakemberek és tanárok – kísérletekbe, tematikus kirándulásokba és tudománykommunikációs tevékenységekbe vonják be a diákokat.

Ebből a koncepcióból született meg a Bay Zoltán Kutatóintézet javaslatára és koordinálásában a Visegrádi nyersanyag-nagykövetek az iskolában projekt, amelynek keretében versenyt is rendeztek.

Fotó: csopamedia.blogspot.com

A kreatív diákcsapatok egy általuk választott problémakörben végeznek kísérleteket, majd bemutatják az általuk kifejlesztettek eszköztárat és annak hasznosságát.

A budapesti döntőre mindhárom országból a nemzeti előválogatón legjobbnak ítélt csapat utazhatott: Magyarországot a KTM Újbuda Gimnázium képviselte. Az eseményre a Kutatók Éjszakáján, a Csodák Palotája Öveges laborjában került sor, ahol a három csapat nemcsak a prezentációját, hanem magukat a kísérleteket is bemutatta. A szakértő zsűri végül a szlovák diákok által kidolgozott, különböző nyersanyagok fizikai és kémiai tulajdonságainak tesztelésére szolgáló „EduRAW” eszköztárat, illetve annak bemutatóját ítélte a legszínvonalasabbnak.

Neked ajánljuk
Mintaóra a levegőminőség javításáért 2020-ban is „Mozdulj a klímáért!” Egy tanév alatt nemcsak tudásból, de hulladékból is tetemes mennyiség gyűlik össze Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam