2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Konferencia a környezeti nevelés jövőjéről

Szakmai, civil és tudományos szervezetek közösségeit képviselő szakértők, szemléletformálók és kutatók közreműködésével elkészültek a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégiai Alapvetés legújabb kéziratai. A megújított alapvetés véglegesítése előtt, az immár 21 éves hagyománynak megfelelően, nyilvános konferenciát tartott a munkát összefogó Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

A három pedagógiai kihívás nehezíti a környezeti nevelők munkáját: a hosszú távú folyamatok megértésének nehézsége egy élménycentrikus világban, a bizalmatlanság mások és mások tapasztalatai, így akár a tudomány iránt is, valamint a valóság gyors távolodása az emberektől – szögezte le a konferencián tartott előadásában dr. Zlinszky János biológus, környezetpolitikai szakértő.

A szekciókban az elvektől és értékektől a megvalósítás részletkérdéseiig, a családi neveléstől a média szemléletformálásáig, a művészetektől a technikai tudásig szinte mindenről szó esett, ami ma segíti és segítheti a „fejben és lélekben” megtörténő fenntarthatósági fordulatot.

A Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia Alapvetését közösségi tervezésben, 1998-ban hozta létre az egyesület, s hasonló tervezési folyamat keretében 2003-ban és 2010-ben is megújították azt, több tucat szervezet együttműködésében.

Az Egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a környezeti nevelési alapvetés alkotói munkájuk során a következő, átfogó értékeket tartották szem előtt:

  • viselkedésváltozást és cselekvést kell elérni legalább az egyértelműen fenntarthatatlan magatartásformák és folyamatok terén,
  • felelősséget kell vállalni,
  • a meglévő értékeket, eredményeket tisztelet illeti,
  • hazai fókusz és nemzetközi kitekintés, illetve cselekvés helyben és globális megértés egyszerre szükséges,
  • intergenerációs tanulási helyzetekre kell felkészülni, például ma már a fiataloktól is tanulunk,
  • az informatikai forradalom előnyeivel élni, és veszélyeit ismerni kell,
  • a megelőzést, a mértéket és a mértékletességet a szemléletformálás környezeti mondanivalója, és eredménye értelmében is érvényesíteni kell, valamint külön a következő tematikákban is: éghajlatváltozás, energia, hulladék, víz, biodiverzitás, nemnövekedés, Fenntartható Fejlődési Célok.
Neked ajánljuk
Vízibivaly tanösvény nyílik Tiszatarjánban A Digitális Diákszéf mobilalkalmazásban is ismerkedhetnek a fenntarthatósággal az általános iskolások 2020-ban is „Mozdulj a klímáért!” Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam