2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesés ösvények vezetik be a gyerekeket a természet rejtelmeibe

Az Európalánta Egyesület által létrehozott Meseösvények a tudatos természetjárást segítik elő azáltal, hogy egy-egy terület állat- és növényvilágával ismertetik meg a gyerekeket.

A túrák során bejárható ösvényekhez különböző mesék kapcsolódnak, hogy a gyerekek képzeltét és fantáziáját megmozgatva, arra építve élménnyé váljon a zöld gondolatok befogadása:

Az útvonalakat végigjáró gyerekek felismerhetik a természet mint érték megőrzésének fontosságát, és elsajátíthatják a természetjárás szabályait is.

Az ösvények mentén különböző játékok is segítenek elmélyíteni a megszerzett tudást, és további szórakozási lehetőséget nyújtani a gyerekeknek.

Játékosan a természetben Fotó: Sziráki Lili/Mimó és Csipek/facebook.com

Az első Meseösvény Érzékek ösvénye címmel 2013-ban, a Ferenc-hegyen épült meg, ahogy később a Tükörben az élővilág című ösvény is. A Sas-hegyen található Meseösvényen számos játékos tárgy – állatfo(r)gócska és növénypárosító – segíti a tudatos természetjárást. A Kis-Sváb-hegyen kialakított Meseösvény a gyermekek érzékszerveit hozza játékba, a San Marco utcában található Záporkertben épült Meseösvény pedig a városi kertet fenntartó közösség legkisebb tagjait is megszólítja.

A Meseösvények önállóan is látogathatók, de az Európalánta Egyesület bábos meseösvény-vezetést is vállal, kis csoportoknak, óvodai csoportoknak, érdeklődőknek, gyermekzsúrokhoz kapcsolódóan.

Az egyesület honlapján – amely a szülőknek és a pedagógusoknak is számos hasznos segédanyagot kínál a környezettudatosság játékos átadásához – egy játéktárat is találunk, hogy még kreatívabban tölthessük az időt a gyerekekkel a Meseösvényeken, vagy bárhol a természetben.

Neked ajánljuk
Egyre több óvoda zöldül be az országban Ötödik alkalommal szerveznek online erdőismereti vetélkedőt középiskolásoknak Árpi bácsi fiókái – Gyerekek a természetben (videó) Nehéz versenyezni a kínai napelemekkel Vissza a vadonba
Tovább a forrásra: mimoescsipek.hu
Vissza
Hírfolyam