2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óvodások nyelvén szólni, nem éppen mesés helyzetünkről

Képzeletbeli játékra hívja a gyerekeket Gévai Csilla képzőművész, meseíró, aki környezetvédelmi mesekönyveket illusztrál, és a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával egy átfogó környezetvédelmi programmal látogatja meg az ország tizenöt óvodáját.

A környezetvédelem megközelítése lehet annyira játékos, hogy akár fiúról apára is szállhasson – véli Gévai Csilla, aki többek között Zalalövőn és Zalaegerszegen mesélt a vízvédelem jelentőségéről és a Föld védelméről a legkisebbeknek.

„Egy olyan programot akartam létrehozni, amely segít abban, hogy őszintén beszéljünk a gyerekekkel a nehézségekről vagy a rájuk váró helyzetről, mindezt humorosan, játékosan.”

A Fiúról apára program ezzel a céllal jött létre, és hamarosan a hazai óvodák mellett az iskolák is kihasználhatják a kezdeményezés előnyeit – derült ki az M1 Kék bolygó adásából.

„A legfontosabb feltételezés az, hogy mindegy, hogy honnan jönnek a gyerekek, a környezettudatosságot meg lehet tanulni, és életünk részévé lehet tenni. Ezért véletlenszerűen kiválasztottunk tizenöt óvodát, fontos volt, hogy legyen városi és falusi” – mondta el Krishnan-Somos Anna, a program szakmai felelőse.

Fotó: Seattle Parks/flickr.com

A zalalövői és a zalaegerszegi óvodákban Gévai Csilla fél évvel ezelőtt járt először, és már akkor is vitt magával a programhoz kapcsolódó környezetvédelmi munka-füzetekből. A második találkozó alkalmával jól látszott, hogy a gyerekek milyen sok tudást gyűjtöttek a füzetek és a foglalkozások segítségével.

Gévai Csillának és Krishnan-Somos Annának eltökélt szándéka volt, hogy az általuk életre hívott programot ne csak Budapesten ismertessék meg az óvodásokkal. Ma a természet közelsége nem magától értetődő, még egy vidéki városban sem.

A program víz és Föld témájú munkafüzetei mellé hamarosan könyvek is készülnek, amelyeknek ugyancsak Gévai Csilla lesz a szerzője.

Neked ajánljuk
2020-ban is „Mozdulj a klímáért!” Átadták az idei év első iskola- és óvodakertjét hétfőn Leányfalun Környezeti Nevelés Műhelykonferencia a Humusszal Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam