2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött Kecskeméten a háromnapos Országos Zoopedagógiai Konferencia

Ma már az állatkertek egyik legfontosabb feladata az oktatás, tanítás, amelynek legfontosabb üzenete a természet szeretete és védelme kell hogy legyen – fogalmazott Veprik Róbert, a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ) alelnöke, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója az Országos Zoopedagógiai Konferencia megnyitóján Kecskeméten csütörtökön.

Veprik Róbert kiemelte, hogy a konferencia feladata az egyes állatkertekben zajló természetvédelmi oktatás bemutatása, élmények, ötletek átadása, tapasztalatok megvitatása.

Emlékeztetett, hogy az állatkertek feladata kezdetben a szórakoztatás, az élő állatok bemutatása volt, az elmúlt harminc év jelentős változásainak köszönhetően azonban az állattartó ketrecekből állatbemutatók lettek, a fürdőszobaszerű kifutók pedig természetszerűvé alakultak.

Ma már nem az számít, hogy milyen sok fajt tud bemutatni egy-egy gyűjtemény, hanem az, hogy milyen jó körülmények között tartják az állatokat. 

A konferencia helyszíne a Kecskeméti Vadaskert Fotó: zookecskemet.hu

A MÁSZ alelnöke szerint hiú ábránd lenne azt gondolni, hogy meg tudnak menteni minden fajt a pusztulástól, ehhez ugyanis egy széles körű társadalmi és politikai összefogásra van szükség. Ennek megteremtését segíti az állatkerti oktatás is, amelyhez zoopedagógusokra van szükség:

az állatkertek ugyanis kiváló oktatási helyszínek, hiszen az élő állatok látványát semmi sem pótolhatja.

A jeles napok, mint a víz, a Föld vagy az állatok világnapja körüli rendezvények pedig kiváló alkalmak arra, hogy felhívják az emberek figyelmét egy-egy természetvédelmi problémára, egy-egy állatfaj vagy -csoport veszélyeztetettségére.     

A zoopedagógiai találkozón Magyarország valamennyi állatkertje képviselteti magát, de a határon túlról, a marosvásárhelyi gyűjteményből is érkeztek résztvevők. A háromnapos rendezvényen többek közt a budapesti, a győri, a miskolci és a pécsi állatkert, a budakeszi és a szegedi vadaspark, valamint a kecskeméti vadaskert és a veresegyházi medveotthon munkatársai tartanak előadást. 

A témák között megjelenik az élményszerű oktatás, a környezeti nevelés, a pályázatok és nyári táborok során gyűjtött tapasztalatok, a látványetetés szerepe, de szó lesz a fogyatékossággal élő gyermekek állatkerti pedagógiai és fejlesztési lehetőségeiről is.    

Neked ajánljuk
Kristálytisztán és élvezetesen a vízről Itt a Nagy Diák Klímateszt Negyed évszázada oltják be a gyerekeket a természet szeretetével a mecseki erdei iskolák Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam