2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutyák tanítják hulladékcsökkentésre az ajkai gyerekeket

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján Éden, a labrador és Mese, a golden retriever segített a kutyafelvezető pedagógusoknak, hogy a kisiskolások és óvodások számára még élvezetesebben és érthetőbben tudják átadni az otthonunkban keletkező szemét helyes kezelésével kapcsolatos ismereteket.

A két terápiás kutya és felvezetőik, Ramasz Vanda és Papné Takács Ágnes tavaly induló ökoprogramjuk jegyében minden alkalmat megragadnak, hogy környezettudatos felnőtteket neveljenek a gyerekekből – számol be a Veol.

A két szakember ezúttal a háztartásokban termelődő szemét csökkentésére adtak hasznos ötleteket a gyerekeknek.

November utolsó hete, a hulladékcsökkentési hét alkalmából Ramasz Vanda és Éden a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a környezet megóvására, egy ökotársasjátékkal pedig a háztartásokban keletkező, nagy mennyiségű hulladékra és a sok kidobott anyag újrahasznosítására hívta fel a gyerekek figyelmét. 

Éden „munka” közben Fotó: Éden a suliban/facebook.com

Éden az elszórt szemetet egy pedálos kukába szedte össze, amit mellső mancsával nyitogatott ki. A hulladékot aztán a gyerekek szelektálták a megfelelő színű kukákba.

A társas során Éden a játékmester szerepét kapta, ő gurított a dobókockával, húzott kérdéskártyákat, és a feladatokat is vele oldották meg a gyerekek.

A tanulók a játék során megismerkedtek a hulladéktömörítéssel, a papír újrahasznosításával, a háztartási szemét szelektálásával. 

A szemét szétválogatását Mese, a terápiás kutya is megtanította az óvodásoknak, hiszen a környezeti nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A Patakparti Óvodában Papné Takács Ágnes Buksi sulis foglalkozásain Mesével együtt nagy hangsúlyt helyez a természetvédelemre. A kicsik a veszélyes és komposztálható szemét szétválogatását is elsajátították a foglalkozás során.

Neked ajánljuk
Az EvolúciJÓ Játék! – workshop pedagógusoknak Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok Átadták a Zöld Óvoda címeket Kizöldül az amerikai PepsiCo Algapavilon hozta el a természet üzenetét Davosba
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam