2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyeregben a környezet- és egészségtudatos szemléletformálás

Létezik olyan szemléltető eszköz, amely a hulladék-újrahasznosítás, az energiatermelés és az egészséges életmód kérdéseit egyszerre teszi kézzelfoghatóvá a gyerekek számára? Természetesen, sőt, több mint ötvenféle van belőle!

A kezes-lábas játszóház ötlete Biró Szabolcs gépészmérnök fejéből pattant ki, aki
kisgyermekes családapaként pontosan tudja, mennyire fontos megtanítani a gyerekeknek a tudatos energiafelhasználást, amivel a környezetbarát gondolkodást és környezettudatos életmódot is elsajátíthatják – derül ki Dubóczky Krisztina Sokszínű Vidéken megjelent riportjából.

Játékaik a fenntarthatóság jegyében, egytől egyig hulladékokból készülnek: az újraértelmezett bringák óriási népszerűségnek örvendenek kicsik és nagyok körében egyaránt.

– Hálózati áramtól független eszközöket fejlesztünk, az ötlettől a megvalósításig mindent magunk végzünk. Az egyedileg fejlesztett gépek mindegyike speciális „öko”-berendezés, független az elektromos hálózattól, emberi erővel hajtott – mondta el Biró Szabolcs.

Forrás: kezes-lábas játszóház/facebook.com

A kerékpárral működő játékflotta már közel 60 tagból áll, világviszonylatban is egyedülálló. A játszóház küldetése, hogy környezettudatos, szemléletformáló eszközeikkel megszólítsák a legfiatalabb generációt is.

„A fenntartható energia fontosságát játékos formába ültetjük át: ha tekerem a bringát, mások ugrálhatnak a légvárban.”

Eszközeik 80 százalékát felbakolt biciklik hajtják, ezzel a mozgás fontosságára is felhívják a figyelmet.

Egyelőre mobil játszóházként működnek, a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig szinte mindenhol megfordultunk már országszerte. Óvodás-kisiskolás programokkal is tesznek a gyerekek energiával kapcsolatos tudatosságának fejlődéséért. Közösségi oldalukon meghirdetett nyílt rendezvényeiken pedig minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Neked ajánljuk
Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem Fűben-fában orvosság, télire is 6 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Különleges városi cirkáló a Renault-tól
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam