2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Káros lufik helyett zöld lombbal ünnepelnek

Az újbudai József Attila Gimnázium végzős diákjai osztályfőnökük kezdeményezésére megszakítják az iskolában évek óta létező nem éppen szerencsés hagyományt, a héliummal töltött lufik szabadon engedését.

A GreenDependent „TreeDependent – Fákkal felelősen” programjának különböző szolgáltatásait legtöbbször cégek, szervezetek veszik igénybe, de egyre gyakrabban előfordul, hogy magánszemélyek vagy különböző közösségek a megbízók – derült ki a márciusi Kislábnyom hírleveléből.

Tavaly ősszel egy végzős diák, Reusz Panka kereste meg a szervezetet az osztálya nevében, mert

eldöntötték, a szennyező és állatokra is veszélyes lufieregetés helyett fák ültetéséhez szeretnének hozzájárulni idei ballagásukon.

Pankával, az osztálytársaival, illetve osztályfőnökükkel, Cseke Lajossal, vagyis az újbudai József Attila Gimnázium 12. c. osztályával készült interjúból kiderül, a faültetés ötlete az osztályfőnöktől származik. Cseke Lajos a könyvtáros kollégájával beszélgetve találta ki, hogy az iskolában évek óta hagyományosnak számító héliumos lufik eleresztése helyett valamilyen környezetkímélőbb, hagyományteremtőnek szánt szokást vezetnének be.

Fotó: pixabay.com

„A lufieregetés szokása már nagyon régóta zavart, mivel nemcsak környezetszennyező, hanem közvetlenül állatok pusztulását is okozhatja. A GreenDependent faültetős szolgáltatására az egyik szülő hívta fel a figyelmemet, akkor jutott eszembe, hogy ez tökéletes alternatívája lehetne a lufiknak” – meséli az osztályfőnök.

Ilyen előzmények ismeretében nem meglepő, hogy a 12. c. még a szalagavatót is felhasználta az ismeretterjesztésre, táncukkal ugyanis a méhek pusztulására hívták fel a figyelmet. A diákok közül többen részt szoktak venni a Fridays for Future pénteki klímatüntetésein is, hiszen az osztályfőnökük ebben is támogató – derül ki az osztályközösséggel készült interjúból.

Neked ajánljuk
Kristálytisztán és élvezetesen a vízről Teljes gőzzel zajlik a Fenntarthatósági Témahét A Zöld Föld című könyvet is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta Áder János Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: kislabnyom.hu
Vissza
Hírfolyam