2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia

A világ vezetői 2015 szeptemberében New Yorkban ENSZ-csúcstalálkozón kötelezték el magukat többek között amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással, és harcolnak az igazságtalanság ellen. Ezen célok megvalósíthatósága azonban a most felnövekvő generáción is múlik majd.

Az elmúlt évtized leforgása alatt számos alternatív energiaforrás vált a szélesebb társadalom számára is hozzáférhetővé és megfizethetővé. Ennek ellenére az emberiség egyre fokozódó energiaéhségének kielégítésére változatlanul használ a klímaváltozást előidéző gázok kibocsátásával járó módszereket. Ráadásul az emberiség jelentős része – a nyílt tűzön főző afrikai asszonyoktól, a bútorlap égetésével fűtő nyomorgókig – még napjainkban is energiaszegénységben él. 

Ahhoz, hogy a most felnövő generáció tudatos döntéseket hozzon energiafogyasztásával és – amennyire ez lehetséges – az azt fedező energia előállításának módjával kapcsolatban, tisztában kell lennie az energiatermelés és -felhasználás alapvető összefüggéseivel.

Ismerniük kell a különböző – megújuló és nem megújuló – energiaforrások előnyeit és hátrányait, ideértve a környezeti és egészségügyi hatásaikat.

Emellett meg kell érteniük azokat az összefüggéseket, amelyek az energiatermelés és a klímaváltozás, illetve az energiaellátás és az ahhoz kapcsolódó társadalmi konfliktusok között állnak fenn. 

A napenergia népszerűsítését, a műanyag palackok hasznosítását és a rászoruló családok energiaellátását hozza egy tető alá a Liter of light projekt Fotó: Jamestgurley/ Wikimedia Commons

ÖLETEK A 7. FFC OKTATÁSÁHOZ –
a szürke energiától a zöld jövőig

  • Az Energiaklub oldalán található plakátokból megismerhetjük a legfontosabb megújuló és nem megújuló energiaforrásokat.
  • Az EON Energiakaland oldalán az óvodásoktól a gimnazistákig minden korosztály számára érdekes és érthető oktatási anyagokat találhatunk. 
  • Hogyan érvényesíthetjük a mindennapokban az „elegendőség stratégiáját” – vagyis hogy csak a feltétlenül szükséges mértékű erőforrást használjuk fel? 
    Rangsorolhatjuk a különböző tevékenységeket energiaigényük és fontosságuk szerint. Egyáltalán, mennyi energiába kerül, hogy feltöltsük a telefonunkat, sütit süssünk vagy éppen kiporszívózzunk? Számoljuk ki egy energiakalkulátor segítségével.
  • Milyen lehetőségei vannak az egyénéneknek az energiatermelésre? Tegyünk kirándulást egy közeli erőműben és egy napelemekkel felszerelt ingatlanban.
  • A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán található interaktív játék során megismerkedhetünk az energiafelhasználás csökkentését elősegítő okosmegoldásokkal.
  • forgomorgo.hu oldalán a legkisebbek ismerkedhetnek játékos feladatok és mesekönyvek segítségével az energiatakarékosság témájával.
  • Nem csak az árammal járó eszközeink viszik az energiát. Szürkének nevezzük azt a rejtett energiát, amit egy termék, például élelmiszer életciklusa alatt felhasználnak a termelésétől az elhasználásáig. Vagyis vásárlásaink során egy adott energiamennyiség felhasználásáról is döntést hozunk. Vegyük szemügyre egy mindennapos használati tárgy életútjához kapcsolódó energiafelhasználást!
  • Az energiaszegénység felszámolásának fontosságáról és a zöldenergiákban rejlő lehetőségekről például az alábbi kis videó kapcsán is beszélgethetünk:
Forrás: Music For Relief/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ofi.hu
Vissza
Hírfolyam