2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatalok nélkül nincsen környezettudatos jövő

Nemzeti parkjaink és az állami erdőgazdaságok munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, hiszen természeti értékeink megőrzése és fenntartható használata a jövő generációk egészséges életének egyik záloga – emlékeztetett a Föld napja alkalmából az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a fiataloknak szóló ismeretterjesztő és szemléletformáló programokat, hogy a gyerekek az egyre városiasodó társadalomban is valós ismeretekkel rendelkezzenek természeti értékeinkről és erőforrásainkról. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára és az ökológiailag érzékenyebb életvitelre – fogalmaz a minisztérium közleménye.

A jelenlegi veszélyhelyzet ellenére az online felületeken számos program az idei Föld napja alkalmából is megvalósulhatott.

Több mint 100 iskola 150 csapatának részvételével zárult az Országos Erdészeti Egyesület által lebonyolított „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő.

A középiskolásokból álló háromfős csapatok hat, az erdei ökoszisztéma szolgáltatásaival kapcsolatos témakörben mérték össze a tudásukat, melynek során szoros versenyben a PSZC Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

Pályázatokkal is bátorítják a természet megismerését

Az Agrárminisztérium rajz- és fotópályázatot is hirdetett a Föld napja alkalmából. Az előbbire óvodáskortól egészen 19 éves korig készíthetnek alkotásokat a fiatalok.

A víz és környezetének védelme iránti elköteleződés erősítését célzó BISEL- (Bioindikáció a Középiskolai Oktatásban) program fotópályázatának keretében pedig a 7–12. évfolyamos diákok mutathatják be a vizesélőhelyek élővilágát, és a legjobb pályázó elnyerheti az Év BISEL-fotósa címet.

Az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a szemléletformálást, ezt jól példázza, hogy az elmúlt évben mintegy 5 millióan látogatták meg a Nemzeti Park Igazgatóságok és az állami erdőgazdaságok által fenntartott ökoturisztikai és környezeti nevelési intézményeket.

Fotó: Agrárminisztérium

Az itt dolgozó szakemberek a veszélyhelyzet alatt is készülnek az olyan kiemelt eseményekre, melyek segítik az ismeretterjesztést és a szemléletformálást, ilyen például a budapesti Erdővarázs Családi Nap, a Magyar Nemzeti Parkok Hete, az Erdők Hete rendezvénysorozat vagy az ősz sajátos arcát megismertető októberi Tájséták.

Neked ajánljuk
A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam