2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új tanösvény mutatja be a Mecsek erdeinek rejtett kincseit

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt. szombaton Hetvehelyen. Az eseményen az erdőkért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a környezeti nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kap az erdőgazdaságok tevékenységében.

A tanösvény az óvodai, iskolai csoportok erdőpedagógiai foglalkozásaihoz és a kisgyerekes családok hétvégi felfedező, megismerő kirándulásaihoz egyaránt remek lehetőséget kínál – számolt be a Hirado.hu.

Az erdő valamikor természetes közegünk volt, azonban a mai kor emberének már időbe telik, amíg ráhangolódik a számára immár szokatlan környezetre. Ezért fontos azoknak az erdőpedagógusoknak a munkája, akik segítenek nekünk megérkezni az erdőbe, észrevenni a természet csodáit, visszatalálni önmagunkhoz – fogalmazott az átadón Szentpéteri Sándor.

Aki megismeri az erdők értékeit, az tisztelni és szeretni is fogja. Az ezt elősegítő környezeti neveléshez az erdőgazdaságok ökoturisztikai létesítményekkel, erdőpedagógiai programokkal járulnak hozzá

– mondta a helyettes államtitkár. Az 1,4 millió forintból kialakított 2,4 kilométeres, Kincset rejtő erdő elnevezésű tanösvény a Hetvehelyről Sás-völgybe vezető útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdő házáig vezet.

Három információs és öt interaktív táblája játékosan mutatja be a fafajtákat,
a felhasználásukat, a vadak és az apró pataklakó állatok jellemzőit, megismertet gombákkal, gyógynövényekkel, forrásokkal, valamint régi erdei mesterségekkel is, például a gyantászással (gyantagyűjtéssel) és a toplászattal, amelynek során taplógombából készítenek használati tárgyakat
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A tanösvény kialakításánál fontos szempont volt, hogy a látogatók ne csak olvasható, hanem pörgethető-forgatható-satírozható táblákon, élményszerűen bővíthessék ismereteiket – írta a Mecsekerdő az eseményhez kapcsolódó tájékoztató anyagában.

Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója az eseményen arról is szólt, hogy a társaság elindítja a koronavírus-járvány miatt halasztott tematikus túráit. A sorozattól azt remélik, hogy a tapasztalás útján másfajta tudást tudnak átadni, mint ami könyvekből, a tévéből vagy az internetről megszerezhető.

Neked ajánljuk
Mi mindent köszönhetünk az erdőknek? – A WWF infografikáiból kiderül Az ökológiai szolgáltatásokról, közérthetően – Oktatóvideó Ehető vadon termő növények a tányéron Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam