2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János fogadta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőseit

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett magyarországi döntőt Gyémánt Dóra Alexandra és Török László, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai nyerték A microcystis méreganyag termelésének kimutatása magyarországi tavakban című projektjükkel. 

Az első helyezett csapat, amelynek Áder János adta át a GWP Magyarország Alapítvány díját, a nemzetközi verseny – idén online – döntőjében is képviselni fogja Magyarországot.

Idén a koronavírus-járvány miatt a verseny magyar döntőjét is online tartották május 23-án. A versenyben csak első és különdíjat osztott a zsűri. A különdíjat Urbán Balázs Gyula és Kassai Csaba Máté, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma diákjai kapták A gumiabroncsok kopásának nyomában – Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó gumirészecskékről című projektért.

Áder János gratulált a diákoknak a kiemelkedő teljesítményükhöz, kiemelve, hogy a győztes csapat „jó esélyekkel indul” a nemzetközi döntőbe.

Áder János köztársasági elnök és Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője átadja az első helyezettnek járó díjat Gyémánt Dóra Alexandrának és Török Lászlónak. A tanulók által kidolgozott eljárással az algavirágzás méreganyag-termelése már korai szakaszban kimutatható, előre jelezhető
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen, a versenyen világszerte több ezer 15 és 20 év közötti középiskolás fiatal vesz részt.

Több mint 30 országban rendeznek selejtező versenyeket, amelyek nyertesei indulhatnak az angol nyelvű döntőben. Magyarország 2013-ban csatlakozott a vetélkedőhöz. A magyar versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök.

Neked ajánljuk
Kristálytisztán és élvezetesen a vízről Teljes gőzzel zajlik a Fenntarthatósági Témahét A Zöld Föld című könyvet is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta Áder János Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam