2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sikeres környezetvédelem titka a fokozatosság

A hazai családok 92,3 százaléka gondolja úgy, hogy a környezetszennyezés a világban nagyon komoly gond – mutatott rá a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) felmérése, amelyet családosok körében végzett a környezetvédelemmel összefüggésben.

Az emberek többsége már nem fordít hátat, ha a Föld megóvásáról van szó – derült ki a Fiatal Családosok Klubja országos online kutatásából. A szervezet rámutatott: jó hír, hogy a szülőknek már egyáltalán nem ismeretlen fogalom a környezettudatosság, ám még van hová fejlődnünk – írja a Magyar Hirlap.

Mindannyiunk felelőssége, hogy élhetőbb környezetet teremtsünk a jövő generációinak, ezért a környezetvédelemre történő nevelést nem lehet elég korán kezdeni, szögezi le a Ficsak. 

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a természetben, nagyobb valószínűséggel válnak környezettudatos felnőtté Fotó: shutterstock.com

A reprezentatívnak tekinthető, ezer fő megkérdezésével végzett kutatásban részt vevők  57,5 százaléka szerint mi magunk, emberek tehetünk a környezeti problémákról, míg negyven százaléknál is többen a vállalatokat és a gazdaságot okolják. A civil szervezet közvélemény-kutatásának egyik fő kérdése ezért arra irányult, hogy a szülők fontosnak tartják-e a gyerekeik környezettudatosságra nevelését.

A válaszadók szinte száz százaléka úgy gondolja, hogy már egész kicsi kortól érdemes kialakítani a környezettudatos gondolkodást és szemléletet.

A megkérdezettek döntő többsége szerint a hazai oktatásban nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a minket körülvevő környezet megismerésére és a környezetvédelem kérdésére.  A válaszokból látszik, hogy Magyarországon igény mutatkozik a változtatásra, azonban a siker titka a fokozatosság. A környezettudatos nevelés, a szelektív hulladékgyűjtés a zöldebb környezet felé vezető útnak csupán a kezdete. A kérdőív eredményéből azonban kiderült, hogy a magyar édesanyák és édesapák már ráléptek erre az útra.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam