2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Játszva tanító kertek: az Iskolakertekért Alapítvány új pályázata

„Terápiás elemek az óvoda- és iskolakertben” címmel hirdetett pályázatot az Iskolakertekért Alapítvány, melyre bármely olyan Kárpát-medencében működő közösség jelentkezhet, mely kertet művel gyerekek aktív bevonásával, saját területen vagy külső helyszínen, és a pályázó tagja az Iskolakert-hálózatnak. A pályázatok 2020. szeptember 30-áig nyújthatók be.

Fotó: Shutterstock

A pályázat célja

A kert, mint a természet egy darabja, önmagában is terápiás hatással/erővel bír bármely korosztály számára akkor is, ha csak úgy vagyunk benne, és akkor is, ha munkálkodunk vele. Az óvoda- és iskolakert, mint egy tudatosan felépített oktató tér ezen túl is mutathat akkor, ha egyes részeit tudatosan terápiás céllal alakítják ki, ültetik be, vagy valamely elemeit szándékosan fejlesztési céllal helyezik el. Sok esetben a terápiát, speciális fejlesztést az a pedagógiai tudatosság jelenti, ahogyan az adott, egyébként hagyományos területet vagy eszközt használjuk.

Jelen pályázat célja, hogy a résztvevők megosszák ötleteiket, megoldásaikat olyan kertelemekről, illetve olyan pedagógiai módszerekről, melyek a kert jól ismert hatásain túlmutatóan célzottan a kertterápia, kerti fejlesztő pedagógia eszközei lehetnek.

Miről van szó pontosan?

A pályázatra várt ötletelem lehet például egy adott tematika szerint beültetett növénysorról szóló leírás vagy egy sajátos ágyásszerkezet, termesztőfelület vagy fejlesztő foglalkozásra tudatosan kialakított kerti egység (mint pl. egy szagolható, tapintható illatos növényekkel teli ágyás), sajátos pedagógiai módszer bemutatása, vagyis bármilyen megoldás, ami a pályázók által megtapasztalt pozitív kertpedagógiai hatásokra épül. 

A pályázat további részleteit ide kattintva érheti el.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Edukációs kampány indult a méhekért Európai vitaverseny a klímaváltozás jegyében Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: iskolakertekert.hu
Vissza
Hírfolyam