2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A neten is kifürkészhetők a fenntarthatóság titkai – játékos feladatok felső tagozatosoknak

A „Vigyázat, valóság!” projekt keretében kidolgozott ismeretterjesztő honlap 5 ország (Hollandia, Nagy-Britannia, Bulgária, Szlovákia és Magyarország) közös munkájának eredménye volt. Mostanra némiképpen fellazult az együttműködés, de a magyar oldal működése egy pályázati forrásnak és a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkájának köszönhetően folytatódik.

A projekt célja, hogy a gyerekekhez közelhozzon bizonyos, fenntarthatósági szempontból igen fontos kérdéseket. Az öt ország 5-5 témakörben dolgozott ki „valós élethelyzeteket”: az adott témakörön belül olyan szituációkat, amik a gyerekek életében előfordulhatnak, és foglalkoztathatják őket – derül ki a migaproject.eu oldalon közölt ismertetőből.

Az 5 témakör a következőkből áll össze: étel és ital, közlekedés, építkezés, közösség, fogyasztás.

A netfürkészeket az USA-ban és Nyugat-Európában már évek óta nagy sikerrel használják: internetes oktatási anyagok, amelyek kutatásra ösztönzik a gyerekeket. A fenntarthatósági témakörökhöz kapcsolódó netfürkészek megoldásához ugyanakkor a gyerekek nemcsak a számítógép előtt ülnek: a feladatok arra bátorítják őket, hogy  nézzenek körül saját házuk táján, kérdezgessék családtagjaikat, ismerőseiket, a környéken élőket is.

Fotó: migaproject.eu

Tíz év után a a Baptista Szeretetszolgálat „Nincs B terv!” pályázatának köszönhetően  a www.migaproject.eu oldal felújításra került, a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai a netfürkészeket is megújították, friss képeket válogattak, az elavult linkeket frissítették.

A netfürkészek alapvetően 10–14 éves diákoknak készültek, akik egyedül is végigmehetnek az egyenként 6 lépést tartalmazó feladatsoron. Ugyanakkor pedagógusok is színesíthetik ezzel az eszközzel környezetinevelés-óráikat! A „Pedagógusoldal” gombra kattintva hasznos információkat találhatnak az adott netfürkészhez, ami segít a tanórán elvégezni a feladatokat.

Neked ajánljuk
Az UNESCO szerint a klímaváltozásnak az iskolai tananyagban van a helye Edukációs kampány indult a méhekért A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: magosfa.hu
Vissza
Hírfolyam