2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közoktatási intézmények csatlakozását is kérik az európai hulladékcsökkentési héthez

Arra buzdítják a szülőket, pedagógusokat, nevelésben részt vevő intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hogy csatlakozzanak a hulladékcsökkentési héthez, ezzel bizonyítva Magyarország elkötelezettségét a témában – fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita elmondta: november utolsó hetében rendezik meg az Európai Unióban az európai hulladékcsökkentési hetet, amellyel a hulladék csökkentésére, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra hívják fel a figyelmet.

A hulladékcsökkentési héten az Európai Unió tagállamai „versengenek”: minél több önkéntes program indul, annál jobban mutatjuk tagállami szinten, mennyire fontos a megfelelő hulladékgazdálkodás, a hulladék csökkentése, újrafeldolgozása, újrahasznosítása.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára arról beszélt, hogy a magyar oktatási rendszerben a fenntarthatóságnak, a fenntartható fejlődésnek, a környezetvédelemnek, a természetismeret ügyének nagy hagyománya van. Sokat teszünk azért, hogy ez ne csak szép hagyomány legyen, hanem a magyar oktatási rendszer egyik erősségét jelentse. 

Felidézte, hogy a múlt héten nagy sikerrel zajlott a fenntarthatósági témahét, amelynek ötödik alkalommal volt „gazdája” a minisztérium. A témahétre 1804 iskola regisztrált – ebből 121 határon túlról – és 24 ezer osztály 396 ezer tanulója vett részt a programokban. A „következő lépés” az európai hulladékcsökkentési héthez való csatlakozás.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ igazgatója fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti alaptantervben már egészen kicsi kortól megjelenik a fenntarthatóság, a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem. Elmondta: minden iskola szelektíven gyűjti a hulladékot, gyűjtik az elemeket, és szinte mindegyikben van palacknyomó, amely elősegíti a palackok újrahasznosítását. Emellett több helyen is tapasztalta, hogy az iskolák begyűjtik az újrahasznosítható anyagokat, és technika- vagy rajzórán felhasználják azokat.

Az európai hulladékcsökkentési héthez a hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon lehet csatlakozni, ott ötleteket, tippeket is kaphatnak a regisztrálók.

Neked ajánljuk
Átadták a fiatalok kezdeményezésére indult okoskukaprogram rajzpályázatának díjait Átadták a fiatalok kezdeményezésére indult okoskukaprogram rajzpályázatának díjait Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam