2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan ünnepeljük a talajt és a komposztot?

A hagyományt meghonosító kiadványban a komposztálás ünnepnapjának története mellett megismerhetők bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban, valamint egyéb közösségekben megvalósult jó gyakorlatok is.

2011-ben indult az országos komposztünnepnap története, mégpedig civil szervezetek kezdeményezésében. A kezdeményezők: a Humusz Szövetség (Nulla Hulladék),a 
Komposztfórum Magyarország Egyesület és a Galgamenti Népfőiskola. Feltett szándékunk volt, hogy országos zöld jeles nappá legyen a komposztálás ünnepnapja, egészen pontosan minden év október 10-e.

A komposztálás a zöld civil szervezetek körében, oktatási intézményekben is ismert, gyakorolt tevékenység, egyre terjed a lakossági komposztálás gyakorlata is, főleg a környezetbarát életmód hívei körében.

A komposztálással egy körfolyamat részesei lehetünk, mely a természetben (pl. erdei avar lebomlása) zajló folyamatok modellezésére is tökéletesen alkalmas, hiszen az élő szervezetek élettevékenységének hatására tápanyagban gazdag humusz keletkezik.
A program ötletgazdái és kidolgozói mindezek alapján vallják, hogy környezeti
szemléletformálásra kifejezetten alkalmas a komposztálás ünnepnapja.

A megérlelt tapasztalatokon alapuló komposztálásünnepnapok segíthetik az óvodásokat, iskolásokat abban, hogy számukra is értékes, érdekes és követésre érdemes tevékenységgé váljon a komposztálás. Ehhez nyújt segítséget a Humusz oldalán közzétett kiadvány.

Neked ajánljuk
Átadták a fiatalok kezdeményezésére indult okoskukaprogram rajzpályázatának díjait Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak Bíróság mondta ki, hogy az Indonéz elnök nem tett eleget a levegőminőség javításáért
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam