2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem

A klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez értő szakemberek oktatásához szükséges tantárgyi követelmények kidolgozásában az egyetem partnerként számít az éghajlatváltozás hatásait összesítő Cassandra Programot fejlesztő és a terület lehetőségeit kutató Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt.-re, amely társasággal együttműködési megállapodást kötött a felsőoktatási intézmény.

Az éghajlatváltozás már a hétköznapok szintjén is egyre nagyobb kihívás elé állítja a társadalmat és az embereket. A gondolkodásmód napjainkban abba az irányba mutat, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőző jellegű megoldások keresésére. Ennek a szemléletnek a hazai meghonosításában úttörő szerepet kíván vállalni a Miskolci Egyetem – fejtette ki Horváth Zita, az egyetem rektora az együttműködési megállapodás aláírása alkalmával tartott sajtótájékoztatón, amelyről az Észak-Magyarország számolt be.

Az egyetem rektora elmondta:

szeretnék támogatni az intézmények és vállalkozások felkészülését az éghajlatváltozással járó kihívásokra, arra, hogy képesek legyenek adott esetben a belső erőforrásaikra támaszkodva, azokat fejlesztve jövőtudatos szervezetté válni.

Szalóczy Zsolt, a Cassee Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Cassandra Program keretében olyan tudásbázist és eszközrendszert fejlesztenek, amelynek segítségével hatékonyabb lehet az alkalmazkodás a természet változásaihoz. Közösen készítik elő az éghajlat-alkalmazkodási szakemberképzés feltételeit és annak képzési tematikáját.

Az új szakterület akkreditációja egy törvénymódosításnak köszönhetően akár egy év alatt megtörténhet, így 2026–27 lehet az első év, amikor klímaadaptációs szaktudással rendelkező szakembereket bocsáthat ki az intézmény – vázolta Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója.

Az együttműködés céljai között azonban nemcsak a szakemberek képzése szerepel, hanem az intézményi működés környezettudatossá alakítása is. Az intézményfejlesztési tervekben a „Green Campus”, azaz a zöld egyetem elérésének célját fogalmazták meg, ami az energetikai rendszer újragondolásától az elektromos meghajtású járművek beszerzéséig számos környezettudatos intézkedést takar.

Neked ajánljuk
A klímacsúcsok történetében először az oktatásra is kellő hangsúly került 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Forrás: Észak-Magyarország
Vissza
Hírfolyam