2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már csaknem négyszázezer gyermek jár ökoiskolába

Több mint két évtizede húsz intézménnyel indult, mára hatalmasra nőtt a Magyarországi Ökoiskola-hálózat, amelyhez eddig már csaknem 1100 hazai intézmény csatlakozott.

A programban részt vevő iskolák vezetői megtiszteltetésnek tartják az ökoiskola vagy örökös ökoiskola címet, de szavaik szerint ez az elismerés nagy felelősséggel is jár. Éppen ezért minden eszközzel, a legváltozatosabb programokon keresztül igyekeznek belső késztetéssé tenni a gyermekekben a környezettudatos gondolkodást – derül ki a Magyarnemzet.hu összeállításából.

Fontos kérdés, hogy egy iskola mitől lesz ökoiskola. Azonkívül, hogy a tanórákon szóba kerülnek a környezetvédelem és a fenntarthatóság elvei, az iskolai élet minden területén megjelennek.

Az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a tanórán kívüli programok, táborok szervezése során, de a helyi környezeti és kulturális értékek megőrzése is része az iskola munkájának, emiatt az iskola a helyi közösséggel is szoros kapcsolatot ápol.

Az ökoiskolák innovativitása nemcsak pedagógiai, hanem szervezeti, technikai, gazdasági szinten is megmutatkozik. Pedagógiai gyakorlatukban az ökoiskolák például a valós élethez közel álló problémák feldolgozását részesítik előnyben. A tudásszerzést aktív alkotó­tevékenységként valósítják meg, a helyi környezetért való cselekvés során, csapatmunkával és kollaboratív együttműködésekben.

Az ökoiskolákban működik energiajárőr-szolgálat, iskolakerteket gondoznak, helyi tanösvényeket építenek, feltérképezik a környék természeti és közösségi értékeit. Hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az intézményi közösség szabályait a tanulók felelős részvételével alakítsák ki. Technikai, gazdasági szempontból is igyekeznek takarékosan bánni az energiaforrásokkal, csökkenteni a hulladék mennyiségét, az iskola külső-belső környezetét esztétikusan és fenntartható módon alakítani és megteremteni az egészséges étkeztetés feltételeit.

Hogyan lesz egy ökoiskolából örökös ökoiskola? Az ökoiskola címet háromévente lehet megújítani. Ha egy iskola egymás után háromszor sikeres pályázatot nyújt be, örökös ökoiskolává válhat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam