2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több óvoda zöldül be az országban

Szépen gondozott udvar, madáretető, saját veteményeskert, netán komposztáló – messziről is jól látszik a környezettudatosság az úgynevezett zöldóvodákon, amelyek legfőbb küldetése, hogy már hároméves kortól a természet szeretetére és védelmére, a fenntarthatóságra neveljék a gyerekeket.

László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: országszerte több mint ezer tagja van a Zöldóvoda-hálózatnak, vagyis az intézmények mintegy negyede már ökoszemléletben működik.

A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán kezdeni. Sőt minél kisebb a gyerek, annál érdeklődőbb, nyitottabb, befogadóbb, annál könnyebb motiválni, illetve kialakítani benne a helyes szokásokat

– húzta alá a Zöldóvoda program legújabb pályázata kapcsán nyilatkozva a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár. A környezetügyért és az oktatásügyért felelős tárcák együttműködésében már 15 éve működik a szemléletformáló program, amely nemcsak kampányjellegű akciókat, hanem folyamatos elkötelezettséget jelent a bekapcsolódó intézmények részéről.

László Tibor Zoltán aláhúzta: „mikro- és makrokörnyezet fenntarthatóságát támogatja a program. Ez magatartás és gondolkodásmód, amely a gyermekek, az óvodapedagógusok, a szülők és végső soron a helyi közösségek környezettudatosságát alakítja.”

„A programban részt vevő intézmények a fenntartható fejlődés alapelveit tanítják meg a gyerekeknek, méghozzá úgy, hogy a környezettudatosság teljesen átszövi a mindennapokat. A természetközeliség ott van a polcokon sorakozó könyvektől kezdve a rendszeres természetjáráson át a környezetbarát tisztítószerek használatáig mindenben” – hangsúlyozta az államtitkár.

A zöldóvoda címet három évre lehet elnyerni, de több pályázati kategória is létezik, és a legjobbak megszerezhetik az örökös zöldóvoda címet is, ami már komoly presztízst jelent.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam