2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is népszerű a Gumicsizmás természetvédelem

Több mint 120 csapat nevezett be az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében meghirdetett országos versenyre, amelynek célja, hogy a diákok jobban megismerjék a vizek gazdag élővilágát – közölte a minisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint az Életet adó víz címmel meghirdetett versenyre az első forduló feladatlapjának kitöltésével lehetett jelentkezni. Rekordszámú, több mint 120 csapat küldte be a megoldásait.

A BISEL verseny gerincét a terepi vízvizsgálat adja, amelynek elvégzésére a csapatoknak több hónap áll rendelkezésükre a megmérettetés végéig. A BISEL egy egyszerű eszközökkel végezhető vízvizsgálati módszer, amelynek segítségével szabad szemmel látható gerinctelen élőlények, például szitakötő lárvák, csigák, kagylók megfigyelésével meghatározható egy vízfolyás ökológiai állapota, az élőlények érzékenysége alapján pedig osztályozható a vízminőség. 

A terepi vízvizsgálattal gyakorlati tudásra tehetnek szert a diákok, és kalandos ismeretszerzéssel, új élményekkel is gazdagodnak.

A verseny célja, hogy a tanulók közelebb kerüljenek a vizek élővilágához, és szívükön viseljék annak védelmét, valamint a megszerzett tudást hasznosíthassák a környezetük védelmében – teszi hozzá a közlemény.

Az általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7–12. évfolyamos tanulói számára kiírt versenyre két korcsoportban (7–9. és 10–12. évfolyam) lehetett nevezni.
A további fordulókban a szervezők tápláléklánc bemutatását és fotóalbum készítését várják a diákoktól. A döntőt április 22-én, a Föld napján rendezik meg. A verseny díjazottjai hagyományosan vízvizsgálati eszközökkel, élményprogramokkal (nemzeti parki látogatás) és más értékes nyereményekkel gazdagodnak – közölte az Agrárminisztérium.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A felelős állattartás tanulható A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam