2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható építészet alapjairól tanulnak a METU hallgatói

A február 22-én indult tavaszi félévben egy új tantárgyat, a fenntartható építészet alapjait is választhatták a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói.

Az egyetem kezdeményezésére a 10 hetes program tematikáját Csizmadi Péter DLA, a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) Oktatási Munkacsoportjának elméleti és szakmagyakorló szakemberei együtt állították össze.

Az intézmény számára fontos, hogy az előadók általános és átfogó képet mutassanak a hallgatóknak a világot feszítő egyik legnagyobb feladatról.

Így tudják majd kontextusba helyezni saját tervezői gondolkodásukat, illetve saját szerepüket tervezőként abban, hogyan lehet támogatni a fenntartható gondolkodást azon a területen, ahol majd működni fognak.

A METU alkotóegyetemként elkötelezett abban, hogy hallgatóinak naprakész és használható tudást biztosítson. Ezt nem is lehetne hatékonyabban teljesíteni, minthogy a kötelező tudásanyagok átadása mellett a világban jelen lévő problémákra irányítják a fókuszt, és a tudományterületek elismert szakértőinek segítségével próbálják árnyalni a helyzetet és gondolkodásra késztetni a hallgatókat – mondta el Csizmadi Péter, aki egyetemi docensként nemcsak dékán, hanem tanszékvezető is.

„A képzés különböző nézőpontokból vezet be a környezettudatos építés területére. Sorra veszi a tervezésnél figyelembe veendő kérdéseket: az építőanyag-gyártás és -szállítás környezeti hatásait, az épület életciklusának fontos elemeit, az üzemeltetés és energiafelhasználás kérdéseit, sőt, kiterjed az épület fenntarthatóságát komolyan befolyásoló pszichológiai hatásokra is” – mondta el Szentesi Mária, a HuGBC Oktatási Munkacsoportjának vezetője.

Korábban – az akkor még a Szent István Egyetemhez tartozó – Ybl Miklós Építéstudományi Karon zajlott le sikeresen a kurzus, szintén a HuGBC jóvoltából. Az Egyesület a szeptemberben induló félévben a Pécsi Tudományegyetemen tervez hasonló programot indítani, valamint tárgyal a Budapesti Műszaki Egyetemmel is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: epiteszforum.hu
Vissza
Hírfolyam