2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdődött a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

A hatodik alkalommal tartott rendezvényen 1600 magyarországi és határon túli iskola 360 ezer diákja vesz részt – közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az idei rendezvénysorozat kiemelt témái az erdők, a fenntartható divat és a körforgásos gazdaság, a koronavírus-járvány miatt pedig online is elérhető, tanítható, végrehajtható programokat is biztosítanak a résztvevőknek.

A minisztérium közleménye szerint a témahét sikerének egyik kulcsa a fenntarthatóságért elkötelezett szakmai szervezetek és szakemberek széles körű bevonása a tananyagok, programok, tevékenységek kialakításába.

A témában érintett meghatározó kormányzati szervek, szakmai alapítványok, egyesületek, civil szerezetek, egyetemek és nagyvállalatok vesznek részt támogatóként a program formálásában.

Az Agrárminisztérium évek óta kiemelt szakmai támogatója a Fenntarthatósági Témahétnek: tavaly több mint 700 iskolában támogatta az iskolai faültetési programot, és az országfásítási program részeként idén is 260 településen csatlakozhatnak a diákok a faültetési programokhoz.

Témahét nyitófilm 2021. Forrás: Fenntarthatósági Témahét/videa.hu

Az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen meghirdetett Fedezd fel az örökséged! elnevezésű online vetélkedő a középiskolásokat szólítja meg. Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár az online nyitórendezvényen azt mondta: a Fenntarthatósági Témahét lehetőséget ad arra, hogy a diákok megismerjék és megszeressék a magyar erdőket, „mert erdők nélkül nincs fenntartható jövő”.

Az állami erdőgazdaságok közreműködésével ezért azt mutatják be a résztvevőknek, hogy a környezetet módosító emberi hatásokat ellensúlyozva hogyan lehet aktív szerepet vállalni az erdők fenntartásában és gyarapításában.

A rendezvénysorozat Áder János köztársasági elnök, a témahét fővédnöke középiskolásoknak szóló online tanórájával kezdődött meg. A tanóra az újonnan elkészült Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv példáin keresztül járja körbe az erdő mint ökoszisztéma, a fenntartható divat, illetve a zöldgazdaság, körforgásos gazdaság és az elektromos autózás kérdéseit.

A témahét kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt partnere az Agrárminisztérium, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam