2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra sikert arattak a Klímanócskák

Kiválasztásra kerültek az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) 2020. évi díjának döntősei. A finalistákat a 12. alkalommal megrendezett EWWR során, 2020 novemberében végrehajtott több mint 10 600 akció, összesen 84 jelölt közül választották ki. Egyedüli magyar résztvevőként a polgárok kategóriában Bozókiné Szabó Ildikó és a Klímanócskák falva ismét versenyben van.

Mint azt Bozókiné Szabó Ildikó klímavédelmi referens, a pedagógiai program alapítója és szakmai vezetője a Délmagyarnak elmondta: részben a láthatatlan, a termékek gyártásakor keletkező hulladékra, annak feldolgozására koncentrál aktuális, a gyerekek és családjuk szemléletét is meghatározó programjuk. Célkitűzéseik beépülnek az óvodások mindennapjaiba.

„A tudatos vásárlás, a megvásárolt termékek újrahasznosítása, az elromlott holmik javíttatása fontos és állandó témánk. Csakúgy, mint az élelmiszer pazarlása, vagy az, hogy felidézzük a zöld vásárlás tudnivalóit” – húzta alá Szabó Ildikó.

„Nem állunk meg az elméleti ismeretnél, a gyakorlati tudás a legértékesebb számunkra. Legfőbb törekvésünk, hogy a családok a hétköznapjaikba is beépíthető és használható, valódi tudással gyarapodjanak.”

Példaként említette, hogy mérik az óvodai mindennapok­ban termelt hulladék mennyiségét. A tudatos, értő és érző, a környezetét óvó fiatal generáció a jövőnk záloga, így a praktikus tudásanyag mellett a kicsik empatikus készségét is fejlesztik: Már nem használt, de jó minőségű ruháikat és já­­tékaikat felajánlották az Új Világ Alapítványnak.

Az óvodás gyermekek családját is bevonják a tennivalókba, közösen sajátítják el a komposztálást és a szelektív hulladékgyűjtést. „A díjakon túl azt tartom a legfontosabbnak, hogy ekkora szeretet övezi a programot, bekapcsolódnak a családok, együtt tesznek a jövőért. A lelkesedésük nélkül semmi nem valósulhatna meg az elképzelésekből” – mutatott rá a klímareferens.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében zajló verseny  eredményhirdetésére 2021. június 1-jén kerül sor Fotó: cor.europa.eu
Neked ajánljuk
2021-ben is díjazták az élhető bolygó megőrzésén fáradozó „ifjú hősöket” 2021-ben is népszerűek voltak az Agrárminisztérium környezeti nevelési programjai 2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam