2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég

A gazdaságkutató szerint a szigorodó uniós környezetvédelmi szabályozás erősítheti a termelés Európai Unión kívülre helyezését (a szénszivárgást), amely érdemi hatást gyakorolhat az EU és benne Magyarország gazdasági teljesítményére – egyebek mellett ez is kiderül a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tanulmányából.

A Századvég megállapítása szerint a klímacélokhoz az ipar, az egyik legnagyobb szennyező ágazat csak akkor tud érdemben hozzájárulni, ha „zöld” beruházásokat valósít meg. Ezek a beruházások csak akkor valósulhatnak meg, ha az EU olyan üzleti környezetet tud teremteni, amely megelőzi a karbonszivárgást – ismertette a tanulmány összefoglalója alapján az MTI.

Az Európai Unió klímacéljainak teljesítésében fontos szerepet játszik a szén-dioxid-kereskedelem megfelelő kialakítása. Az unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének talán legfontosabb eleme a szén-dioxid-kibocsátási egységek (kvóták) ingyenes kiosztása. Ezek birtokosai kvótánként egy tonna károsanyag-kibocsátásra jogosultak.

Az ambiciózusabb klímacélokhoz igazodó negyedik kereskedési szakaszban az ingyenes kiosztás azokra az ágazatokra összpontosít, amelyeknél a legnagyobb a kockázata annak, hogy termelésüket az EU-n kívülre helyezzék.

A gazdaságkutató tanulmánya szerint a szénszivárgás megakadályozása érdekében az EU szén-dioxid-kereskedelmi rendszerének ki kell egészülnie egy további eszközzel.

A vizsgált lehetőségek közül kiemelten foglalkoztak a határ menti karbonköltség kiegyenlítő mechanizmusával (BCA). A karbonvám a vállalatok megemelkedett karbonköltségeiből származó versenyhátrányt ellensúlyozza: az importőrök olyan plusz költségtétellel szembesülnek, mintha a terméket belföldön állították volna elő.

Mennyire fájna a karbonszivárgás?

A Századvég arról is becslést készített, hogy Magyarország, illetve az EU esetében milyen gazdasági hatással járna, ha az ipari ágazatokban működő cégek 10 százaléka a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt külföldre helyezné termelését.

Számításaik szerint Magyarországon a közúti járműgyártás ágazat kitelepülésének lenne a legnagyobb nemzetgazdasági hatása, az ágazat 10 százalékának kitelepülése a nemzetgazdasági GDP-t 0,63 százalékkal csökkentené. A GDP-visszaesés mértékét tekintve ezt követi az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártását végző ágazat kitelepülése.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam