2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van jövőnk! – interdiszciplináris kiadvány a fenntarthatóságról fiataloknak

A Magyar Természettudományi Társulat számos szakma tudós képviselőinek bevonásával készített egy olyan olvasókönyvet, amely a fenntartható fejlődés valamennyi fontos területére kiterjed.

A cél az volt, hogy a szerzők érdeklődése a fenntarthatóság minél szélesebb területét átfogja. A felkért tudósok között két elméleti fizikus, egy matematikus, két vízépítő mérnök, egy kémiatanár, két geográfus, egy orvosprofesszor és néhány társadalomtudós is volt, főleg a közgazdaságtudomány területéről – számol be a róla a Greenfo.

A könyv egyes fejezeteit más és más szakma képviselői írták. A Magyar Természettudományi Társulat reményei szerint a könyvet olvasó közönség érzékeli, hogy nincsenek szakmák szerint megrajzolható határok a fenntartható fejlődésben.

A légkör, a víz, a biodiverzitás egymással is és a gazdasággal is összefügg, mindegyik csak a kölcsönhatások tömegével jellemezhető.

A jó klímapolitika védi a biodiverzitást is, és biztosítja a gazdasági fejlődést is. A rossz klímapolitika pedig mindegyiknek árt, és ezért a klímaváltozásnak sem használhat. Nemcsak azért kell felszámolni az illegális hulladéklerakást, mert nem szép a szeméttel teli természet, hanem azért is, mert az illegálisan lerakott szemét árt a biodiverzitásnak is, a gazdasági fejlődésnek is, sőt a „szemetes” országnak az emberi-társadalmi kapcsolatai is „piszkosak” – mutatott rá a kötet bevezetőjében Boros Anita.

A Kerekes Sándor és Tardy János szerkesztésében megjelent kötet online az alábbi linken érhető el.

A Magyar Természettudományi Társulat – professzorok és gyakorló vezető tanárok irányításával − évente rendezi meg nagy sikerrel a kémia, a biológia és a földrajz tárgyak tanulmányi versenyét. Ennek tapasztalatait felhasználva 2021-ben először az egész Kárpát-medencére kiterjedő tanulmányi versenyt szerveztek a „Fenntartható Fejlődés” kérdéseiről.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam