2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyereményjáték indult az elektromos hulladék hasznosulása érdekében

A „GYŰJTSVELEM” használt mobiltelefon-, e-kütyü- és elemgyűjtő bajnokság célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. A Fenntarthatósági Témahét keretében induló országos versenyre általános iskolák és diákok jelentkezését várják. A május végéig tartó megmérettetés legaktívabb diákjai értékes nyereményeket zsebelhetnek be.

A Fenntarthatósági Témahét keretében induló időszaki gyűjtőversenyt az előző években is nagy érdeklődés fogadta: 2020-ban a részt vevő diákok összesen több mint 12 ezer használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtöttek be, és több mint 33 tonna – azaz tizenegy felnőtt nőstény elefánt súlyának megfelelő – elem újrahasznosítását tették lehetővé a verseny során összegyűjtött hulladék révén.

A szervezők szándéka évről évre túlszárnyalni az előző évben gyűjtött mennyiséget, és egyre több fiatal figyelmét felhívni – és egyre többeket mozgósítani is – a környezet megóvására.

 A használt készülékek begyűjtésével még van rá esély, hogy további használhatóság esetén a telefon élettartama meghosszabbodjon, vagy részeit megfelelő feldolgozás útján újra hasznosíthassák, és elkerüljük a gyártáshoz szükséges nemesfémek termelésével járó, nem kívánt környezetkárosító hatást.

Kép: www.pontvelem.hu

A május 31-i határidőig még új versenyzőknek is lehetőségük van nevezni és gyűjtésbe kezdeni az értékes nyereményekért. 

A tíz legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a tíz legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyer. Minden megye legtöbb használt mobiltelefont és e-kütyüt, valamint minden megye legtöbb használt elemet gyűjtő iskolája 35 ezer forint alapítványi támogatásban részesül.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően a legaktívabb, tehát a legtöbb használt elemet és használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtő iskola egy osztálya 2021 őszére üzemlátogatást nyer egy elem-újrahasznosító telepre.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam